Legea lustratiei a fost modificata „pe picior” de PDL, pentru anumite persoane

Mircea Dusa, liderul deputatilor PSD, a declarat ca Legea lustratiei adoptata de Camera Deputatilor a fost modificata “pe picior” de PDL, pentru ca anumite persoane sa iasa de sub incidenta legii. Dusa a spus ca, la nivelul PSD, nu s-a luat inca o decizie cu privire la eventuala contestare la Curtea Constitutionala a Legii lustratiei, juristii partidului analizand textul de lege. Deputatul PSD a afirmat ca, “la indicatiile PDL”, a fost adoptata o lege “pe picior”. “Probabil ca a visat cineva azi-noapte (n.n.-luni noapte) ca trebuie adoptata legea si s-a facut un raport pentru anumite persoane, pentru a scoate din lege pe fostul premier, pe actualul premier si pe domnul Melescanu. Impotriva cutumelor parlamentare, s-a invocat existenta unor erori materiale ca sa se modifice legea in plen, pentru a scoate de sub incidenta legii pe cei din UTC si pe cei din misiunile diplomatice si consulare”, a spus Dusa. El a declarat ca noua forma a Legii lustratiei interzice numirea in functii de demnitate a fostilor procurori comunisti, ceea ce ar insemna ca “Monica Macovei va fi lustrata.
Si Ion Iliescu spune ca Legea lustratiei este inutila. “Ar fi fost oarecum rational sa se discute despre o asemenea lege in primii ani de dupa caderea dictaturii, dupa 1989, anii ‘90. Asa incat mie mi se pare in general aberanta si inutila o asemenea lege intr-un cadru democratic de politica deschisa si cand se pronunta fiecare si este mai ales cenzura populara care decide asupra tuturor lucrurilor. Mi se pare absolut inutila o asemenea lege astazi, la 22 de ani dupa revolutie”, a declarat primul presedinte al Romaniei de dupa caderea regimului Ceausescu. Intrebat daca se simte direct vizat de Legea lustratiei, Ion Iliescu a raspuns: “Este inutila! Eu am 82 de ani, mi-am indeplinit toate misiunile de om ales prin scrutin popular fundamental si decisiv, cu 85% in 1990, cu 60 si ceva la suta in anul 2000. Care e chestiunea?”
Legea lustratiei a fost adoptata de Parlament. Fostii comunisti care au avut functii inainte de 1989 nu vor mai putea fi numiti ministri sau consilieri de stat. Proiectul Legii lustratiei a primit marti votul final al Camerei Deputatilor – for decizional in acest sens. Legea a trecut cu 167 de voturi „pentru”, patru “abtineri” si niciun vot “impotriva”.