Cu incepere de saptamana viitoare, reprezentantii filialei Prahova a USL vor organiza dezbateri publice pe tema proiectului noii Legi a Sanatatii. Intrunirile vor avea loc atat in localitatile in care exista unitati sanitare, cat si in zonele in care se inregistreaza un numar crescut de bolnavi care sufera de afectiuni cronice. Anuntul a fost facut, ieri, de catre deputatul PNL Gratiela Gavrilescu, in cadrul unei conferinte de presa, la care au participat si medicii ploiesteni Carmen Dumitru (PSD) si Ion Luchian (PNL). O asemenea initiativa a fost lansata in contextul in care, in opinia reprezentantilor filialei Prahova a USL, textul noii Legi a Sanatatii – dat publicitatii pe site-ul ministerului de resort – are foarte multe hibe.
„Vom organiza aceste dezbateri publice in teritoriu pentru ca prahovenii trebuie sa stie, de fapt, ceea ce li se pregateste. Si asta deoarece, dupa cum se prevede in noul proiect, aparitia caselor de sanatate private, transformarea spitalelor in fundatii sau societati comerciale, dar mai ales aparitia asigurarilor de sanatate suplimentare pe care vor trebui sa le incheie vor insemna mai multi bani platiti de catre cetateni pentru servicii medicale. Sistemul actual de sanatate este unul destul de bine pus la punct. Mai bine mergem pe principiile actualei Legi a Sanatatii, decat sa avem una noua si proasta”, a declarat deputatul Gratiela Gavrilescu. Impartasind criticile aduse noului text al Legii Sanatatii de catre parlamentarul liberal, si medicul Carmen Dumitru a tinut sa declare: “Prin noul proiect se abandoneaza principiul conform caruia pacientul este in mijlocul sistemului de sanatate. Daca este sa interpretam acest nou proiect, asigurarile de sanatate private vor fi precum cele de tip CASCO, exact ca la masini! Avand in vedere ca vor functiona in regim privat, noile case de asigurari de sanatate vor fi organizate astfel incat sa aiba profit si nu se vor axa pe calitatea actului medical, ceea ce va fi o mare problema. Mai mult decat atat, in ce baza isi vor alege oamenii o anumita casa de asigurari de sanatate privata?”. Subliniind ca este unul dintre cei care si-a adus contributia la actuala Lege a Sanatatii, Ion Luchian a tinut sa mentioneze: “Acum se vine cu o lege care nu imbunatateste deloc sistemul de sanatate. Mai mult decat atat, din text nu reiese nici macar care este pachetul de baza al serviciilor medicale de care ar urma sa beneficieze un pacient. Totul este ambiguu in acest proiect. Avand in vedere ca si in acest sistem intervine elementul de privatizare, ar fi trebuit mai intai sa vedem daca modelul este rentabil, pe un exemplu pilot, dupa care sa se extinda la scara nationala”.
Adaugand ca, daca anul trecut, in Romania s-au inchis 67 de spitale in ideea de a fi transformate in centre pentru batrani – o decizie care nu si-a dovedit efectul scontat – reprezentantii USL prahoveni au concluzionat ca unul dintre efectele acestei controversate legi va fi ca se va ajunge la inchiderea a sute de spitale din tara, in eventualitatea in care unele case de asigurari de sanatate private nu vor incheia contracte cu acestea.
N.DUMITRESCU