Coreea de Nord a anunţat că da afară toţi sud-coreenii din zona industrială Kaesong, condusă împreună de cele două ţări, şi a acuzat că decizia Seulului de a suspenda operaţiunile după lansarea de rachetă de duminică este “o declaraţie de război”, transmite Reuters.
Nordul a declarat parcul industrial – simbol în ultimul deceniu al cooperării celor două ţări rivale – drept zona de control militar, potrivit agenţiei ce ţine legătura cu Seulul, citată de agenţia de ştiri oficială KCNA.
Zeci de camioane sud-coreene deja se întorceau în ţara ieri dimineaţă, pline cu bunuri şi echipament, după ce Sudul a spus că se retrage din Kaesong.
“Actul de suspendare a operaţiunilor de către grupul de marionete este impardonabil, căutând motiv în testul cu bombă nucleară şi în lansarea unui satelit de către Coreea de Nord”, a declarat Comitetul Nordului pentru Reunificarea Paşnică a Coreii.
Phenianul se referă frecvent la Sud ca fiind marioneta Statelor Unite şi, la fel de des, le acuza de acte de război împotriva lui.