Turcia a ameninţat Rusia că va suporta consecinţe, după ce a anunţat sâmbătă că un avion rus de tip Su-24 i-a încălcat spaţiul aerian în pofida unor avertismente, tensionând şi mai mult relaţiile dintre cele două ţări implicate în războiul din Siria, însă Moscova a negat orice incursiune.
Într-un incident similar, în noiembrie, Turcia a doborât un avion rus de război despre care a afirmat că i-a încălcat spaţiul aerian, declanşând o ruptură diplomatică în cadrul căreia Rusia i-a impus sancţiuni economice, relatează Reuters în pagina electronică.
Un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Knaşenkov, a negat că vreun avion rusesc a intrat în spaţiul aerian turc şi a catalogat acuzaţiile Ankarei drept „pură propagandă”.
El a declarat că instalaţiile radar turce nu sunt capabile să identifice un anumit avion, tipul sau naţionalitatea acestuia şi că nu s-a emis niciun avertisment în engleză sau rusă.
„Nu a existat nicio încălcare a spaţiului aerian turc de către avioane din cadrul grupului aerian rus din Republica arabă siriană. Declaraţia Turciei cu privire la o presupusă încălcare a spaţiului aerian de către un Su-24 rus este propagandă nefondată”, a declarat Konaşenkov. „Niciunul dintre aceste radare nu sunt capabile să stabilească tipul şi naţionalitatea unei aeronave – indiferent dacă e rus sau face parte din aşa-numita coaliţie anti-ISIS condusă de Statele Unite”, a adăugat el, referindu-se la coaliţia împotriva grupării Statul Islamic (SI).
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan a avertizat Rusia că va fi „obligată să suporte consecinţe”, dacă va continua să încalce spaţiul aerian al Turciei. El a acuzat Moscova de acţiuni „iresponsabile”, care afectează pacea mondială.
Şeful statului turc a declarat că vrea să îl întâlnească pe omologul său rus Vladimir Putin, în urma acestui nou incident. Cei doi lideri nu s-au mai întâlnit de la incidentul din noiembrie.