Guvernul nipon a anunțat că va relua pescuitul de balene la începutul anului 2016 în zona Antarcticii, în ciuda unei decizii a Curții Internaționale de Justiție și a opoziției exprimate de Australia care a cerut încetarea acestor activități, scrie UPI.com.
Agenția niponă de pescuit a transmis Comisiei internaționale privind vânarea balenelor (IWC) că va începe să ucidă sute de balene minke (cea mai mică specie de balenă din grupul balenelor mari) ca parte a programului său de cercetare științifică. Anunțul agenției nipone de pescuit vine după ce, anterior, la 31 martie 2014, Curtea Internațională de Justiție a Națiunilor Unite hotărâse că programul nipon de vânătoare a balenelor este ilegal și a cerut Japoniei să îl oprească, motivând că nu poate fi justificat în scopuri de cercetare științifică. Pe marginea speței înaintate de Australia, judecătorii Curții au adoptat hotărârea cu 12 la 4 voturi, în cazul Australia versus Japonia privind vânătoarea de balene în zona Antarcticii.
În luna octombrie Japonia a transmis secretarului general al ONU Ban Ki-Moon că hotărârea Curții nu se aplică programului său.
Greg Hunt, ministrul australian al mediului, a condamnat decizia Japoniei. „Japonia nu poate decide unilaterial dacă a răspuns adecvat întrebărilor comitetului științific”, a spus Hunt, adăugând că Australia va continua să susțină chestiunea la Comisia Internațională privind vânarea balenelor și în discuțiile bilaterale cu Japonia.
În 1987 guvernul Japoniei a început programul de vânătoare a balenelor, susținând îndelung că balenele nu sunt specii pe cale de dispariție și fac parte din cultura niponă de alimentație.