Cutremurul cu magnitudinea 7,9 produs sâmbătă, este cel mai grav din Nepal din ultimii 81 de ani şi a declanşat o avalanşă pe Muntele Everest, care a îngropat parţial tabăra de bază folosită de alpiniştii care urcă pe cel mai înalt vârf din lume. Cadavrele a 17 alpinişti au fost recuperate de pe Everest ieri, dar alte câteva sute de persoane, multe dintre ele rănite, rămân blocate pe munte. Un prim elicopter a decolat duminică dimineaţă din Kathmandu pentru a transporta răniţii de pe munte, după ce zborurile au fost întârziate din cauza condiţiilor meteorologice.
Poliţia nepaleză a anunţat că bilanţul seismului a ajuns la 2.152 de morţi şi 5.463 de răniţi. Cel puţin 700 de persoane au murit numai în capitală, Kathmandu – un oraş cu aproximativ un milion de locuitori, unde numeroase case sunt vechi, fragile şi înghesuite. În urma seismului, care a fost resimţit şi în statele învecinate, 49 de persoane au murit în India, 17 în regiunea autonomă chineză Tibet şi alte patru în Bangladesh. O replică puternică, cu magnitudinea de 6,7, s-a înregistrat ieri în regiunea Kathmandu declanşând, potrivit alpinistului român Alex Găvan, alte trei avalanşe de mici dimensiuni pe Muntele Everest.
Replica produsă ieri în Nepal a generat panică, numeroase persoane strigând şi alergând pentru a se adăposti, relatează Associated Press în pagina electronică. Potrivit Institutului american de Geofizică (USGS), epicentrul seismului produs ieri a fost localizat la adâncime mică, de numai 10 kilometri.