Un grup de motociclişti ruşi, „Lupii Nopţii”, apropiat preşedintelui Vladimir Putin, plănuieşte să străbată o parte a Europei pentru a marca sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi a strânge „relaţiile de vecinătate”, declanşând furia Poloniei.
Planul clubului de motociclişti ultranaţionalişti de a reface către vest drumul Armatei Roşii către Berlin a fost denunţat ca „provocator” de către Varşovia, care îndeamnă la oprirea „bandiţilor ruşi”, relatează Sky News în pagina electronică. Evenimentul este anunţat în contextul tensiunilor dintre Rusia şi Occident din cauza crizei din Ucraina, care provoacă temeri cu privire la unele ambiţii teritoriale ale Moscovei. Călătoria – „Către Berlin”, o trimitere la strigătul de luptă al Armatei Roşii, potrivit site-ului clubului – este planificată pentru două săptămâni, pe un traseu de peste 6.000 de kilometri, prin Belarus, Polonia, Cehia, Slovacia, Austria şi urmează să se încheie în capitala Germană pe 9 mai.
Planul a înfuriat mulţi polonezi, care încă îşi mai amintesc ocupaţia sovietică din timpul războiului a Poloniei, unul dintre cei mai vocali susţinători ai Guvernului prooccidental din Ucraina.
Premierul polonez Ewa Kopacz a declarat că ea consideră această călătorie o „provocare”. Însă motocicliştii insistă că gestul lor nu este motivat politic. În timpul călătoriei, motocicliştii vor să viziteze memoriale de război, lagărele morţii de la Auschwitz şi Dachau şi faimosul Parc Treptow, în care se află un memorial sovietic al războiului. Bobrovski a spus că numeroşi motociclişti din alte ţări europene, inclusiv germani, şi-au exprimat dorinţa de a li se alătura celor ruşi în această călătorie programată să înceapă pe 25 aprilie. Însă o pagină poloneză pe Facebook, intitulată „Nu trecerii bandiţilor ruşi prin Polonia”, îndeamnă autorităţile să interzică această traversare a teritoriului Uniunii Europene (UE).