Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat că liderul opoziţiei ruse, Boris Nemţov, a fost ucis din cauză că se pregătea să prezinte dovezi ale implicării Rusiei în conflictul separatist din estul Ucrainei. „Nemţov a spus că va prezenta dovezi ale implicării forţelor armate ruse în Ucraina. Cuiva i-a fost foarte frică de asta şi … l-a ucis”, a afirmat Poroşenko.
Preşedintele ucrainean declarase în noaptea de vineri spre sâmbătă, imediat după aflarea veştii morţii lui Boris Nemţov, că „El (Boris Nemţov – n.red.) a fost o punte între Ucraina şi Rusia, iar această legătură a fost distrusă de focurile de armă ale unui asasin. Cred că acest lucru nu este întâmplător”.
Peste 5.600 de oameni şi-au pierdut viaţa în conflictul separatist cu rebelii pro-rusi din estul Ucrainei, din aprilie 2014. Conflictul a izbucnit după înlăturarea de la putere în Ucraina a unui preşedinte sprijinit de Moscova şi după anexarea Crimeei de către Rusia.
Kievul şi aliaţii săi occidentali susţin că rebelii din estul ţării sunt finanţaţi şi înarmaţi de Rusia, însă Moscova neagă orice implicare.