Paraşutiştii ucraineni luptau ieri împotriva unui „batalion de tancuri ruseşti” pe aeroportul din Lugansk, un bastion al separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, a anunţat un purtător de cuvânt militar ucrainean, Leonid Matiuhin. Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a asigurat tot ieri că „nu va fi nicio intervenţie militară” a Rusiei în Ucraina.
Trupele ucrainene s-au retras, ieri, de pe aeroportul din Lugansk, bastion al separatiştilor proruşi din estul ţării, după ce au fost ţinta tirurilor de artilerie ale „armatei ruse”, a declarat un purtător de cuvânt militar ucrainean, Andrii Lisenko. „Militarii ucraineni au primit ordin (să se retragă) şi s-au retras de pe aeroportul din Lugansk şi din satul Gheorghiivka”, situat la aproximativ 18 kilometri sud de Lugansk, a declarat Lisenko în cursul unei întâlniri cu presa. „Având în vedere precizia tirurilor, este vorba despre militari profesionişti din forţele armate ruse”, a afirmat el.
Anterior, ministrul ucrainean al Apărării, Valeri Gheletei, afirmase că trupele ruseşti sunt prezente la Doneţk şi Lugansk, capitalele regionale ale estului Ucrainei. „Trupe ruseşti au apărut nu numai la Doneţk, ci şi în zona aeroportului din Lugansk. Ele sunt prezente şi în alte oraşe”, a declarat duminică seara ministrul într-un interviu acordat postul de televiziune Inter. „Suntem în război cu Rusia şi Rusia este cea care decide ce se întâmplă în Donbas”, bazin minier ce include regiunile Doneţk şi Lugansk.
Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a asigurat ieri că „nu va fi nicio intervenţie militară” a Rusiei în Ucraina şi a apreciat că „o încetare a focului imediată şi fără condiţii prealabile” trebuie discutată la negocierile prevăzute în Belarus.
Conflictul din estul Ucrainei, care s-a soldat cu aproximativ 2.600 de morţi, a atins o nouă etapă săptămâna trecută după informaţii concordante privind prezenţa unor militari ruşi în Ucraina, peste 1.000 potrivit NATO.

Donald Tusk avertizează asupra pericolelor unui război „nu numai în estul Ucrainei”

Premierul polonez Donald Tusk a avertizat asupra pericolelor unui război „nu numai în estul Ucrainei”, într-un discurs rostit ieri în cadrul ceremoniilor care marchează împlinirea a 75 de ani de la agresiunea Germaniei naziste asupra Poloniei, ce a declanşat al Doilea Război Mondial. În cadrul summitului NATO din această săptămână, liderii ţărilor membre vor „reflecta împreună la o nouă politică ce va avea ca obiectiv principal securitatea şi eficienţa acţiunii comunităţii noastre occidentale în faţa ameninţării unui război nu numai în estul Ucrainei”, a declarat Tusk. „Încă mai este timp să îi oprim pe cei pentru care violenţa, forţa, agresiunea devin încă o dată arsenalul unei acţiuni politice”, a subliniat Tusk, ales sâmbătă la preşedinţia Consiliului Europei în locul belgianului Herman van Rompuy.
Tusk a cerut ca solidaritatea europeană şi euroatlantică „să ia o dimensiune practică”. „Văzând tragedia ucrainenilor, războiul, pentru că trebuie să folosim acest termen, ştim că septembrie 1939 nu poate să se mai repete”, a declarat el la locul fostei baze poloneze Westerplatte, din apropiere de Gdansk, împotriva căreia nava germană Schleswig-Holstein a deschis focul în zorii zilei de 1 septembrie 1939, acestea fiind primele focuri de armă din cel de-al Doilea Război Mondial.