Condiţiile meteorologice constituie „ipoteza cea mai probabilă” pentru explicarea prăbuşirii avionului Air Algerie în Mali, Parisul excluzând, „de la început, posibilitatea unui tir de la sol, extrem de improbabil”.
„Credem că acest avion a fost avariat din motive care ţin de condiţiile meteorologice”, a declarat ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve pentru postul de radio RTL, precizând, totuşi, că „nicio ipoteză nu poate fi exclusă atât timp cât ancheta nu şi-a arătat toate rezultatele”. „Dar ipoteza cea mai probabilă este aceasta”, a adăugat el. „Avionul s-a deteriorat în momentul prăbuşirii”, a mai declarat ministrul. Şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, a anunţat joi seara că nicio ipoteză nu este exclusă pentru explicarea dispariţiei avionului Air Algerie, plecat din Ouagadougou către Alger în noaptea de miercuri spre joi. „Singurul lucru pe care îl ştim cu siguranţă este alerta meteo”, a declarat ministrul Afacerilor Externe. Zona în care se află epava a fost reperată graţie unei drone de observaţie a armatei franceze staţionată la Niamey, a anunţat ieri dimineaţă Ministerul Apărării. Palatul Elysée anunţase anterior că epava „dezintegrată” a fost localizată în timpul nopţii în regiunea Gossi din Mali, „în apropiere de frontiera cu Burkina Faso”.

Iranul confirmă arestarea corespondentului Washington Post

Şeful Justiţiei de la Teheran Gholamhossein Esmaili a confirmat ieri arestarea corespondentului ziarului The Washington Post (WP) şi a soţiei acestuia, de asemenea jurnalistă, potrivit agenţiei Irna. „Suntem în faza investigaţiei. Cred că vom putea să oferim informaţii după examinările tehnice şi interogatorii”, a declarat Gholamhossein Esmaili, fără să spună care sunt motivele acestor arestări.
The Washington Post a anunţat joi că dispune de „informaţii credibile” potrivit cărora corespondentul său la Teheran Jason Rezaian, care are dublă cetăţenie iraniană şi americană, soţia acestuia Yeganeh şi doi fotografi au fost arestaţi marţi seara. „Suntem profund tulburaţi de aceste informaţii şi suntem îngrijoraţi pentru Jason, Yeganeh şi ceilalţi doi care ar fi fost arestaţi împreună cu ei”, a declarat Douglas Jehl, redactorul-şef al secţiei internaţionale a cotidianului american, citat într-un articol publicat în WP. „Forţe de securitate supraveghează întreaga ţară şi controlează activităţile inamicilor”, a declarat Esmaili. „Ele nu vor permite ca ţara noastră să devină un teren pentru activităţile inamicilor şi agenţilor acestora”, a mai spus el.
Departamentul de Stat american a anunţat că a aflat despre reţinerea a „trei cetăţeni americani” în Iran, dar nu a vrut să ofere mai multe detalii. Comitetul pentru protecţia jurnaliştilor, cu sediul la New York, a cerut eliberarea „imediată” a celor patru jurnalişti.
Statele Unite şi Iranul şi-au întrerupt relaţiile diplomatice după Revoluţia din 1979, iar legăturile recente sunt tensionate, interesele celor două ţări fiind foarte divergente în Orientul Mijlociu.

Petro Poroşenko cere Parlamentului ucrainean să respingă demisia Executivului

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a cerut Parlamentului să nu aprobe demisia premierului Arseni Iaţeniuk şi a Guvernului său, în cadrul unui vot pe care l-a cerut ieri. „Insist ca Parlamentul să se pronunţe la 25 iulie” cu privire la această demisie surpriză anunţată cu o zi înainte în urma dezintegrării coaliţiei guvernamentale în Parlament, „votând o moţiune de încredere”, a subliniat Poroşenko, citat de serviciul său de presă, într-o scrisoare adresată preşedintelui Parlamentului, Oleksandr Turcinov. „Dizolvarea coaliţiei nu este un motiv pentru demisia Guvernului (…) Sper că emoţiile se vor calma şi că sângele rece şi simţul responsabilităţii vor prevala şi că întregul Guvern va continua să lucreze”, a subliniat el. El le-a cerut, de asemenea, deputaţilor să examineze urgent legile care permit redresarea bugetului, care nu au fost votate joi, acesta fiind unul dintre motivele avansate de Iaţeniuk pentru a-şi justifica demisia. În aşteptarea unui vot în Parlament, Guvernul l-a numit pe vicepremierul pentru regiuni – Volodimir Groismann – premier interimar.