Ucraina a acuzat ieri aviaţia rusă că a doborât, miercuri, un avion de luptă ucrainean de tip Su-25, aflat „în misiune deasupra teritoriului ucrainean”, potrivit Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare. „Avionul nostru a fost doborât, pilotul a reuşit să se catapulteze”, se arată într-un scurt comunicat al instituţiei ucrainene.
Kievul acuzase deja Rusia că a doborât un avion de transport militar de tip An-26, care s-a prăbuşit luni în apropiere de frontiera rusă.
Patru dintre cei opt membri ai echipajului avionului AN-26 au fost salvaţi, doi au fost luaţi prizonieri şi doi au murit, a precizat joi Consiliul de Securitate Naţională şi Apărare.
Potrivit unui purtător de cuvânt al acestei instituţii, Andrii Lissenko, avionul ucrainean a fost doborât miercuri în jurul orei locale 19.00 (19.00, ora României).
Denunţând o „nouă provocare”, el a adăugat că „un avion militar al Forţelor Aeriene ale Federaţiei Ruse a tras o rachetă asupra aparatului (de tip) Su-25”. Pilotul s-a catapultat şi „a fost evacuat de unităţile noastre într-un loc sigur. El este bine, nu a fost rănit”, a adăugat Lissenko. Aparatul Suhoi Su-25 este un avion de atac la sol dezvoltat în Uniunea Sovietică în anii ’70.
Moscova nu a reacţionat încă oficial la declaraţiile ucrainene privind distrugerea avionului de transport AN-26, iar incidentul a sporit tensiunea între cele două ţări, Ucraina continuând să acuze Rusia că susţine rebeliunea separatistă din est