Ministrul britanic de Externe William Hague a declarat ieri că doreşte ca Uniunea Europeană (UE) să înăsprească sancţiunile vizând Rusia, în urma „escaladării foarte periculoase” a situaţiei în Ucraina, începând de sâmbătă încoace.
Hague vrea să încerce să-i convingă pe omologii săi europeni, reuniţi la Luxemburg, că „sancţiuni consolidate” trebuie „să fie răspunsul” faţă de atitudinea Rusiei, deoarece „nu există nicio îndoială”, în opinia sa, că tulburările din estul Ucrainei au fost „planificate” de către Moscova.
„Ceea ce s-a întâmplat în ultimele 48 de ore este în mod clar o nouă escaladare a crizei din Ucraina, iar ea este foarte periculoasă (…). Nu există nicio îndoială că a fost planificată şi organizată de către Rusia (…), deoarece forţele implicate acţionează exact cum au procedat forţele ruse în Crimeea”, a declarat ministrul britanic la sosirea la reuniune. „Negările Rusiei n-au nici cea mai mică credibilitate”, în opinia sa.
Miniştrii europeni urmează să discute despre răspunsul faţă de agravarea crizei în estul Ucrainei, unde insurgenţi proruşi înfruntă Guvernul de la Kiev în mai multe oraşe, ca Slaviansk.
La sosirea la Luxemburg, mai mulţi miniştri şi-au exprimat reticenţele faţă de o înăsprire a sancţiunilor, în aşteptarea reuniunii care urmează să aibă loc joi, la Geneva, între Ucraina, Rusia, Statele Unite şi UE. „Nu vom rezolva problema cu sancţiuni. Trebuie să se facă totul pentru ca reuniunea de joi să aibă loc într-o atmosferă senină”, a declarat ministrul luxemburghez Jean Asselborn. „Rusia s-a sancţionat deja singură, din punctul de vedere al investiţiilor, scurgerii de capitaluri şi deprecierea monedei. Sunt sancţiuni foarte importante”, a subliniat el.
În opinia ministrului olandez Frank Timmermans „este prea devereme” să se decidă sancţiuni de ordin economic în cadrul celei de-a treia etape, „dar este necesar să fim pregătiţi” să le aplicăm, în cazul în care situaţia se agravează. Este necesară „explorarea etapei a doua”, cea a sancţiunilor ţintite, care vizează în prezent 33 de ruşi apropiaţi Kremlinului şi ucraineni proruşi.