Zeci de mii de oameni isi asteapta moartea

Organizatia Internationala pentru Drepturile Omului, Amnesty International, a anuntat ca peste 20.000 de oameni asteapta – in intreaga lume – sa fie executati de autoritatile din propriile tari. In raportul anual privind pedeapsa capitala, Amnesty International, arata ca anul trecut au fost executati peste doua mii de oameni in 22 de tari, primul loc fiind ocupat de China – unde s-au inregistrat 80% dintre executii. Amnesty International spune ca tendinta generala este de abolire a pedepsei capitale si ca – in acest context – este anormal ca tari precum China, Arabia Saudita, Iranul si SUA sa continue sa condamne oameni la moarte.
Raportul arata ca in China exista 68 de capete de acuzare pentru care poate fi pronuntata pedeapsa capitala – intre ele numarandu-se frauda, deturnarea de fonduri si crime legate de traficul, sau consumul de droguri. “Este dificil sa ne dam seama cati oameni sunt executati in China, deoarece este un secret de stat. Oficiali chinezi de rang inalt vorbesc de 10 mii de cazuri, iar unii avocati de opt mii – deci e vorba de cifre uriase”, spune directorul Amnesty International, Kate Allen. Amnesty International critica si Iranul care este singura tara in care anul trecut au fost executati si minori. Cel putin opt persoane au fost executate pentru fapte comise in copilarie, iar doua dintre ele inca nu implinisera varsta de 18 ani la data executiei.

Regina Elisabeta a II-a, sarbatorita

La cea de-a 80-a aniversare a Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, sute de oameni s-au adunat la Castelul Windsor pentru a-si sarbatori conducatoarea, care ar putea deveni cea mai longeviva din istoria monarhica engleza. Un steag urias al Casei Regale a fost arborat pe castelul Windsor ca sa anunte marea sarbatoare de ieri. Admiratorii reginei Elisabeta a II-a s-au adunat cu multe ore inainte ca regina sa faca traditionala plimbare prin care isi saluta supusii. Unii dintre cei mai loiali supusi ai monarhiei au dormit noaptea trecuta in fata castelului ca sa se asigure ca vor fi martori ai ceremoniei. „E foarte special. Putem s-o privim pe regina noastra si sa fim mindri de ea, pentru ca e o regina adevarata. Si, pe masura ce a inaintat in varsta a devenit mai puternica si cred ca va trai 101 ani ca mama ei.”
Regina a primit in ultima saptamana peste 20 de mii de felicitari si 17 mii de e-mailuri cu urari din partea britanicilor.

Siria, acuzata pentru atentatul din Tel Aviv

Premierul israelian in exercitiu, Ehud Olmert, a acuzat, ieri, Siria ca a participat la organizarea atentatului sinucigas comis luni, la Tel Aviv, care a provocat moartea a noua persoane – printre care si doua romance – si ranirea altor cateva zeci. „Ordinele au venit din partea Damascului si primele rapoarte privind atentatul au fost trimise la Damasc”, a declarat Olmert in fata unei delegatii a Senatului american, au declarat surse din presedintia Consiliului. Acestea au subliniat „legaturile traditionale cu Damascul si Teheranul ale teroristilor din cadrul Jihadului Islamic, autorii atentatului”.

Incendiu la Universitatea din Moscova

Intr-un incendiu care s-a declansat, ieri dimineata, in imensa cladire a Universitatii de Stat din Moscova, doua persoane au fost ucise si alte sapte ranite – a indicat Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta.
Incendiul s-a produs la etajul al 12-lea al cladirii centrale a Universitatii, iar trupele de interventie au evacuat mai mult de 500 de persoane – potrivit aceleiasi surse.
Au fost gasite corpurile unui barbat si al unei femei – a indicat ministerul rus, fara sa precizeze daca sunt ale unor studenti sau cadre didactice.
Cei sapte raniti au fost spitalizati. Autoritatile nu au indicat deocamdata cauza incendiului.

Cel mai violent cutremur din ultimii 100 de ani in Orientul rus

Un cutremur violent, cu magnitudinea de 7,7 pe scara Richter, a zguduit joi spre vineri noapte peninsula Kamceatka, din Extremul Orient rus. S-au inregistrat intr-o prima faza cativa raniti usor si pagube materiale nu foarte mari. Epicentrul seismului a fost in apropierea unui sat cu aproximativ 2000 de locuitori.
Cutremurul s-a produs la o adancime destul de mica, de 40 de kilometri. Centrul American de Studii Geologice, ale carui seismografe au intregistrat cutremurul, spune ca este cel mai violent seism intregistrat in regiune din 1900. Si in Japonia s-a produs in aceeasi noapte un cutremur, cu o magnitudine de 5,6 pe scara Richter. Resimtit si in capitala Tokyo, seismul s-a soldat cu doi raniti.