F.T.

În baza planului naţional intitulat „Scutul Pădurii”, Poliţia Română – în calitate de coordonator – a iniţiat şi coordonat, zilnic, acțiunile de prevenire și combatere a delictelor silvice, atât prin inspectoratele de poliție județene, cât și în sistem integrat, cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, precum și cu specialiști din cadrul inspectoratelor teritoriale de regim silvic și de vânătoare, al direcțiilor silvice, al comisariatelor județene de mediu, al inspectoratelor teritoriale de muncă și al structurilor silvice private.
Astfel, conform datelor centralizate la nivel național, în primele patru luni ale anului în curs, au fost organizate 5.259 de acțiuni în domeniul silvic și 14.083 de controale în fondul forestier, pe linia legalității transportului materialului lemnos, a provenienței, prelucrării, depozitării și valorificării acestuia. De asemenea, au fost controlate 4.512 obiective (exploatări forestiere, depozite, târguri, piețe, oboare) și 27.320 de vehicule.
Din cele 2.807 infracțiuni silvice sesizate în această perioadă, 1.247 de infracțiuni silvice au fost cu sesizare din oficiu, ca urmare a intensificării acțiunilor polițiștilor în teren. De comiterea acestora sunt bănuite și au fost cercetate 1.416 persoane, dintre care 58 în stare de reţinere sau arest preventiv.
În urma controalelor sus-menţionate, au fost confiscați 27.382,49 metri cubi de material lemnos, precum și 169 de ferăstraie mecanice, două tractoare, şapte autovehicule și 97 de atelaje hipo.
Totodată, în primele patru luni ale acestui an, au fost înregistrate 748 de apeluri la Numărul Unic de Urgenţă „112”, cu privire la transporturi suspecte ale materialor lemnoase. Dintre acestea, 107 au vizat transporturi ilegale, fiind aplicate 103 contravenții, iar o cantitate de 419,49 metri cubi de material lemnos a fost confiscată sau reținută în vederea stabilirii provenienței.
Conform unui comunicat al Poliţiei Române, pentru eficientizarea rezultatelor pe linia combaterii acțiunilor ilegale în domeniul silvic, în perioada următoare, activitatea de cooperare
interinstituțională va fi intensificată prin desfășurarea unor acțiuni integrate cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, precum și cu celelalte instituții din cadrul Sistemului de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională.