În perioada octombrie – decembrie 2015, polițiștii de la Inspectoratele de Poliţie judeţene au efectuat o serie de acțiuni, pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor contra patrimoniului agenților economici, precum și pentru îmbunătăţirea modului de executare a serviciului de pază şi protecţie.
În acest context, au fost verificate peste 14.700 de instituţii şi aproape 600 de prestatori de servicii de pază, sisteme de alarmare, monitorizare sau transporturi de valori monetare.
Astfel, au fost evaluate măsurile de securitate fizică puse în aplicare la unităţi bancare, la case de schimb valutar, la case de amanet, la săli de joc bingo, săli de jocuri electronice, case de pariuri, cazinouri etc.
În paralel, a fost evaluat modul de funcționare la automatele destinate tranzacţiilor cu numerar de tip off-site (bancomate), nefiind omise nici muzeele şi lăcaşele de cult.
În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 1.351 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de aproape 2.000.000 de lei. Principalele deficienţe constatate au vizat vulnerabilităţi în protecţia spaţiilor funcţionale şi a vitrajelor exterioare, deficienţe ale activităţii de transport valori, lipsa sistemului de pază sau a sistemului de alarmă monitorizat sau absenţa pazei umane.
În ceea ce priveşte societăţile de pază, au fost controlate aproximativ 600 de astfel de firme, puncte de lucru şi obiective ale acestora. În majoritatea cazurilor, neregulile au vizat încheierea de contracte şi angajarea de personal cu contract part-time.
Totodată, poliţiştii au verificat peste 700 de societăţi licenţiate în sisteme tehnice de alarmare împotriva efracţiei şi în acest caz fiind constatate nereguli, pentru care s-au aplicat zeci de amenzi.