F. T.

Peste 300 de controale au desfășurat polițiștii de la IPJ Prahova, în primele opt luni ale anului, în fondurile forestiere ale județului, pentru a verifica legalitatea transportului, depozitării și valorificării masei lemnoase. În urma acestora, ca urmare a infracțiunilor constatate, au fost întocmite 366 de dosare penale, fiind soluționate, până la data de 31 august a.c, 104 dintre ele.
Totodată, angajații IPJ Prahova au mai efectuat, pentru infracțiunile care formau obiectul a 20 de dosare penale, propuneri de trimiteri în judecată ale făptuitorilor.
Tot cu ocazia controlalelor derulate în perioada 1 ianurie – 31 august, au mai fost confiscate, în afară de drujbe, fierăstraie, topoare ș.a.m.d., 34 de atelaje hipo și 10 autovehicule cu ajutorul cărora erau comise infracțiunile.
Contravențiile la regimul fondului forestier s-au ridicat, în perioada menționată, la 435, valoarera amenzilor date de polițiști ridicându-se, în opt luni ale anului, la suma totală de peste 470.000 de lei.
În afară de angajații Poliției, în baza modificărilor din data de 13 iulie 2015 a dispozițiilor din Codul Silvic, și cei ai Jandarmeriei au desfășurat activități specifice de protejare a fondului forestier. În acest context, reamintim că numai în luna august a anului curent, jandarmii au desfășurat, la nivel național, 176 de acțiuni pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor săvârșite în domeniul silvic. În perioada de referință, aceștia au constatat 40 de fapte cu 61 de autori, recuperând, totodată, 883 de metri cubi de masă lemnoasă. De asemenea, pe timpul acțiunilor desfășurate atât în mod independent, cât și în cooperare cu alte instituții, jandarmii au dat peste 200 de amenzi, însumând aproximativ 78.500 de lei.