V. Stoica

Încercarea unuia dintre cei mai bătrâni criminali din judeţul Prahova de a i se revizui pedeapsa de 25 de ani de închisoare a rămas fără efect, pentru că magistraţii de la Curtea de Apel Ploieşti i-au respins ca nefondat apelul declarat împotriva sentinţei penale pronunţate de Tribunalul Dâmboviţa. Pentru că decizia judecătorilor este definitivă, prahoveanul Emil Bordei, în vârstă de 70 de ani, va rămâne, probabil, până la sfârşitul vieţii în spatele gratiilor, după ce a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru ultima crimă comisă în ianuarie 2014.
La începutul anului trecut, Emil Bordei a îngrozit toată comuna Iordăcheanu, după ce şi-a ucis un nepot, aproape decapitându-l cu un topor cu lama de 15 centimetri. Vara trecută, condamnarea la 25 de ani de închisoare a lui Emil Bordei, din satul Vărbila, comuna Iordăcheanu, a rămas definitivă, prin respingerea ca nefondat a recursului înaintat la Curtea de Apel Ploieşti.
Recidivist, pentru că a mai avut la activ şi alte crime soldate cu condamnări la închisoare, Emil Bordei a ajuns, la o vârstă înaintată, din nou în spatele gratiilor, după ce judecătorii prahoveni i-au mai dat 25 de ani de închisoare pentru fapta cumplită pe care a săvârşit-o în luna ianuarie 2014.
Bordei fusese eliberat condiţionat din penitenciar la sfârşitul anului 2011, pentru că avea anumite afecţiuni medicale, însă, la puţin peste doi ani de la ieşirea din închisoare, a mai ucis un om, propriul nepot, cu multiple lovituri de topor, tăindu-i gâtul. Instanţa care l-a condamnat la 25 de ani de închisoare a dispus, de asemenea, şi prelevarea de probe biologice de la inculpat, în vederea introducerii profilului său genetic în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare.
Cea de-a treia crimă de o cruzime fără margini, petrecută la mijlocul lunii ianuarie, în comuna Iordăcheanu, a venit după ce, în anul 1997, bătrânul care va rămâne în închisoare probabil pentru tot restul vieţii, având în vedere vârsta pe care o are, a mai ucis un om. La vremea respectivă, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, dar a beneficiat şi atunci de eliberare condiţionată, rămânându-i de executat 4500 de zile din pedeapsă.
În luna ianuarie 2007, Emil Bordei l-a lovit de mai multe ori cu o ţeavă din fier pe un alt bărbat, violentul personaj fiind condamnat la 10 ani de închisoare pentru tentativă de omor deosebit de grav. Şapte ani mai târziu, în ianuarie 2014, bărbatul, deşi ajuns la vârsta de 70 de ani, şi-a ucis nepotul cu un topor, aproape decapitându-l. Pentru această faptă, bătrânul din Iordăcheanu a fost condamnat definitiv la 25 de ani de închisoare.
Potrivit Codului de procedură penală, revizuirea este o cale extraordinară de atac a hotărârilor judecătoreşti rămase definitive. Revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive se poate decide doar în cazurile stricte stabilite de Codul de procedură penală, iar, în cazul respingerii cererii de revizuire ca inadmisibilă sau ca neîntemeiată, nu va putea fi formulată o nouă cerere pentru aceleaşi motive.
Pe de altă parte, conform articolului 100 din Codul Penal, care stipulează condiţiile liberării condiţionate în cazul pedepsei închisorii, există anumite prevederi referitoare la condamnaţii care au împlinit vârsta de 60 de ani, aşa cum este şi cazul bătrânului din Iordăcheanu. Potrivit Codului Penal, „în cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 60 de ani, se poate dispune liberarea condiţionată, după executarea efectivă a jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depăşeşte 10 ani, sau a cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani”, dacă sunt îndeplinite anumite condiţii: condamnatul se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis, a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, sau în cazul în care instanţa are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate.