F. T.

Șapte persoane au fost reținute de polițiștii de la IPJ Prahova în urma acțiunilor derulate marți, 14 octombrie a.c., în Prahova și alte șapte județe din țară. De asemenea, oamenii legii au mai ridicat, în urma celor 38 de percheziții efectuate la sedii comerciale și persoane fizice, 60 de tone de piei de bovine, 12.950 de lei, 9.600 de lire sterline, 4.850 de dolari, 1.600 de euro și mai multe telefoane mobile, susceptibile de a proveni din săvârșirea mai multor infracțiuni. De asemenea, cu aceeași ocazie au mai fost ridicate mai multe documente de evidență contabilă, unități de calcul și ștampile, aparținând unor societăți comerciale. Perchezițiile au avut loc pentru aprobarea activității infracționale într-un dosar penal cu evaziune fiscală de aproximativ 40 milioane de euro instrumentat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.
Reamintim că, marți, peste 180 de polițiști – dintre care 105 ofițeri specializați în investigarea fraudelor – au descins în Prahova, și în alte șapte județe ( Dâmbovița, Arad, Sibiu, Argeș, Buzău, Galați și Neamț), fiind vizate 35 de persoane și 33 de societăți comerciale. Persoanele suspectate ar fi cumpărat piei de animale, iar pentru a nu plăti impozitul pe profit şi TVA aferente, ar fi declarat la fisc achiziţii de la societăţi “fantomă”, administrate tot de către aceştia. De asemenea, în perioada 1 ianuarie 2013 – 1 august 2014, prin intermediul celor 33 de societăţi comerciale, suspecții ar fi înregistrat în evidenţele contabile documente care atestă cheltuieli care nu ar avea la bază operațiuni reale, printr-un circuit fictiv de societăţi comerciale, prin care administratorii întregului lanţ comercial ar fi creat un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 21.246.274 lei.
În plus, prin transferuri succesive şi ridicări de numerar, aceştia ar fi obținut ilicit și suma de 161.857.383 de lei. Din informaţiile primite, dintre persoanele reţinute, niciuna nu era din Prahova.