In seara zilei de luni, 3 septembrie 2012, unul dintre cei trei politisti locali din comuna Batrani – Lulu Ene – a ajuns la spital, batut ! Din cele relatate de catre unii localnici, in frunte cu primarul Gheorghe Necula, omul legii a fost lovit de catre un barbat din comuna cu furca, in timp ce isi facea datoria! Potrivit declaratiilor date de catre unii dintre protagonisti procurorilor de la Parchetul de pe langa Judecatoria Valenii de Munte, incidentul s-a petrecut ca urmare a nerespectarii, de catre un localnic, a unei hotarari a Consiliului Local din comuna Batrani.
Potrivit acesteia, pana in data de 1 octombrie, localnicii nu au voie sa-si lase animalele – oi, cai, boi etc – sa pasca pe terenurile din localitate. In acest context, in seara zilei de luni, 3 septembrie a.c., viceprimarul localitatii l-a solicitat pe unul dintre politistii locali sa vina ca sa duca la oborul comunal trei cai, care ii intrasera in livada. In timp ce politistul mergea cu animalele abandonate la obor, un localnic i-a iesit in cale si l-a luat la bataie. Victima are nevoie, potrivit certificatului medical preliminar, de 17 -18 zile de ingrijiri medicale. Are mai multe vanatai si fracturi… Cu omul legii ne-am intalnit la Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti, unde ne-a relatat versiunea sa despre incident.
„In seara zilei de luni, 3 septembrie, in jurul orei 9, ma aflam la Primarie. Am fost solicitat de catre domnul viceprimar sa merg la dansul in livada, ca sa iau niste cai care intrasera acolo, pentru a-i duce la obor. Mi-am sunat colegii, dar nu era niciunul in localitate. M-am dus singur. Domnul viceprimar mi-a dat calul pe care il prinsese si am plecat spre obor, impreuna cu baiatul dansului, care mana alti doi cai, prinsi si acestia in livada. Pe drum, fiindca ma indepartasem prea mult de baiat, m-am oprit ca sa-l astept. Atunci a aparut proprietarul cailor, cu o furca in mana, si a inceput sa ma loveasca cu ea. Am cazut, si apoi am fost lovit in continuare. Cred ca de vreo sapte-opt ori am fost lovit; la piciorul drept, la rotula acestuia, peste torace… Tot repeta: «Te omor, de mana mea ai sa mori !». Am reusit sa prind furca si, apoi, sa fug. A incercat sa ma ajunga din urma, dar dupa vreo 500-600 de metri, a renuntat (…). L-am sunat pe viceprimar, iar dansul a chemat Salvarea (…). Am fost transportat la spitalul din Valenii de Munte. Acolo, la chirurgie, mi-au administrat calmante si perfuzii. A doua zi – marti, 4 septembrie – am fost transferat la Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti”, ne-a spus politistul local Lulu Ene. El ne-a mai precizat ca ii este teama ca, in urma unor presiuni, cazul ar putea fi musamalizat. Nu de alta, dar a mai avut de-a face cu aceeasi persoana si in alte imprejurari.
Primarul comunei Batrani, Gheorghe Necula, ne-a confirmat cele relatate de catre politistul local: „Si eu am avut de-a face cu respectiva persoana, care l-a batut pe Lulu Ene. Si pe mine m-a amenintat. De altfel, inca de cand s-a infiintat comuna, in anul 2005, am avut mai multe scandaluri provocate de acesta. Personal, sper sa se faca dreptate, fiindca nu este normal ca intr-o comunitate sa prevaleze legea bunului plac. Unii dintre locuitorii comunei, care au avut de-a face cu aceasta persoana, de frica sa nu fie agresati din nou, nu spun nimic”.
Prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Valenii de Munte, Daniel Ghita, ne-a precizat ca la instanta pe care o conduce este, intr-adevar, instrumentat un dosar in care victima este politistul local Ene Lulu. “Cazul este de competenta Parchetului, fiindca este un caz de ultraj, iar victima este un reprezentant al politiei. Asa prevede procedura in astfel de cazuri. Agresorul, potrivit Codului Penal, este pasibil de inchisoare de la 9 luni – la 4 ani si 6 luni !”, ne-a mai spus procurorul Daniel Ghita.
Temeri de o eventuala musamalizare a cazului le au nu doar victima si primarul, dar si alti locuitori cu care am mai stat de vorba. Acestia au dorit sa le pastram anonimatul, de teama unor eventuale repercusiuni. Speram ca procurorii de la Parchetul de pe langa Judecatoria Valenii de Munte sa le inlature suspiciunile.
FL. TANASESCU