Nicoleta Dumitrescu

După o perioadă extrem de agitată şi zile înnodate cu nopţi, liderii şi partidele lor s-au mai liniştit. A expirat termenul limită stabilit pentru depunerea listelor de candidaţi la parlamentare, prin urmare certurile de genul „ de ce m-ai scos pe mine de pe prima poziţie şi l-ai pus pe X, din alt judeţ”; „din teritoriu până la Bucureşti, pe drum, listele s-au modificat” nu mai au, acum, nicio consistenţă sau, din contră, pot isca noi certuri şi mai abitir între „bisericuţele” de partid, creând şi mai mari prăpăstii între liderii organizaţiilor din teritoriu şi cei de la centru, taman acum, înainte de începerea campaniei electorale.
Oricum, comparând declaraţiile unora dintre „capii” partidelor de acum ceva vreme şi modul în care au fost întocmite listele în final, e uşor de observat că nu există judeţ în care să nu apară, drept candidaţi, şi „străinaşi”, respectiv cei care n-au nicio legătură cu electoratul căruia îi vor cere votul.
Prin urmare, de pe acum se anunţă o campanie electorală destul de strânsă, vrând să ajungă în Casa Poporului inclusiv unii dintre cei care, iniţial, se gândeau mai degrabă la …pensie. Este şi cazul fostului şef al statului, Traian Băsescu, liderul PMP, care acum s-a hotărât că vrea să fie senator. Iar la cât de „hârşit“ în politică este, mai mult ca sigur va atrage destul de multe voturi cât să-i asigure , pentru următorii patru ani, şi statutul de ales al neamului.
Revenim, însă, la liste: dacă partidele şi-au ales candidaţii cei mai nimeriţi şi mai reprezentativi, rămâne de văzut pe 11 decembrie, după închiderea urnelor, când se va trece la numărarea voturilor. Cert este că, în ciuda promisiunilor, liderii nu s-au prea ţinut de cuvânt când anunţau, acum un an, că vor nominaliza, la alegeri, doar pe cei care merită. Iar asta s-a văzut încă de la alegerile locale, când voturile i-au scos câştigători, în funcţia de primar, în foarte multe localităţi, pe cei certaţi cu legea.
Mai mult, deşi campania n-a început, liderii partidelor au început să se certe, de pe acum, inclusiv pe sloganurile de campanie, dovadă, gâlceva dintre cei de la PSD şi PNL pe termeni precum România, încredere, oameni cinstiţi, oneşti, integri, în ultimul caz, ambele tabere considerând că despre membrii şi candidaţii lor este vorba (!?!)
Dar, ceea ce nu înţeleg aceşti politicieni este că, de fapt, în cazul lor, totul este de…paravan, toate aceste ieşiri în public nefiind altceva decât un spectacol al demagogiei. Şi asta deoarece, dincolo de beţia de cuvinte, cum sunt ei de fapt s-a văzut în ultimii ani, ultima perioadă fiind definitorie.