Nicoleta Dumitrescu

Pe principiul „dacă tu nu ne vrei, noi te vrem”, în prag de declanşare a campaniei electorale, premierul Dacian Cioloş se transformă în cea mai râvnită persoană care să fie aruncată, ulterior, în arena politică, ţinta unor lideri de partid fiind continuarea mandatului acestuia la Palatul Victoria şi după alegerile din 11 decembrie.
Chit că, recent, premierul şi-a reînnoit jurămintele legate de neparticiparea la alegerile parlamentare, anunţul acestuia de a prezenta, înainte de începerea campaniei electorale, „o platformă de lucru” prin intermediul căreia să evidenţieze public „soluţiile de avut în vedere după alegeri” a dat , deja, apă la moara unora dintre liderii politici.
Aşa se face că, de pildă, Alina Gorghiu deja îi pregăteşte lui Dacian Cioloş tricoul galben-albastru al PNL, pe acelaşi principiu jucând şi Nicuşor Dan – liderul USR, care mizează probabil pe faptul că acesta ar avea un dialog fructuos, în limba franceză, cu Clotilde Armand.
Cert este că strategia aceasta, de a i se face premierului Cioloş curte… politică – deşi şeful Guvernului nu pare genul de persoană ce face pe domnişoara fandosită şi înainte de a spune „da” cererii de prietenie mai vine cu te miri ce pretenţii – are oareşce legături şi cu Cotrocenii. Nu de alta, dar, având în vedere ce fel de premier ar dori să numească în funcţie după scrutinul din decembrie, Klaus Iohannis a cam dat de înţeles cam ce fel de persoană şi-ar dori în această funcţie.
Şi-atunci, ca nişte câini de pază, susţinătorii prezidenţiali s-au şi grăbit să iasă în faţă, primii fiind, firesc, liberalii, care, iată, dovedesc că nu vor să renunţe, cu niciun chip, în a-l atrage de partea lor pe actualul premier.
În ce măsură tehnocratul Cioloş va ceda tentaţiei şi presiunilor politice se va vedea, cu siguranţă, în perioada imediat următoare. Deocamdată, premierul o ţine sus şi tare că nu-i place politica şi că nu va candida la alegerile parlamentare. E de văzut însă şi dacă, până la final, va fi întocmai aşa, având în vedere faptul că mai ales în politică sloganul „niciodată să nu spui niciodată” a devenit un fel de lait-motiv pe care mulţi şi l-au însuşit în momentul în care şi-au încălcat propriile declaraţii şi promisiuni.
Şi cum, în momentul de faţă, nimic nu se mai mişcă fără politică, e de aşteptat ca în perioada imediat următoare să se producă destul de mari surprize. Mai mult, cum se mizează pe împrospătarea clasei politice – promisiune de care partidele şi liderii lor par că au uitat – nu este exclus ca actualul şef al Guvernului să fie sacrificat pentru… binele ţării!