Leon Chirila

Din capul locului vreau să menţionez că, de foarte multe ori, am apreciat PNL – ca partid, şi pe membrii săi, martori fiind articolele scrise la adresa lor sau despre ei. Liderii lor – ploieşteanul Mircea Ionescu Quintus – de deprte un „nobil liberal”, Dinu Patriciu sau Crin Antonescu (în prima sa perioadă de liberal) mi-au fost interlocutori cu care am conversat deschis, fără…subînţelesuri ori, cum se spune, fără speculaţii sau lovituri sub centură. Vremurile liberale de-acum, însă, nu mai sunt cum au fost, PNL schimbându-se radical – după părerea mea, nemeritat, şi îndreptându-se spre…mărginimea politicii!
Cum s-a ajuns aici este „meritul” unor lideri care au acţionat în interesul altora şi nu al PNL. Mai întâi, este vorba despre „trădarea” din ultima parte a „domniei” lui Crin Antonescu, când liberalii români au fost obligaţi să se înhame la căruţa popularilor europeni!?! Şi nici până astăzi n-am aflat ce l-a mânat în faptă pe „şarmantul” Crin care avea viitorul, încă, la picioare. Faptul că i-a „copiat” pe pedelişti – se ştie ce „salt mortal la trapez” a făcut fostul PDL, sub conducerea lui Traian Băsescu, trecând, peste noapte, din stânga politicii europene, în dreapta ei – nu i-a adus lui Antonescu decât cununa de…fost viitor preşedinte al României! A fost, astfel, o primă păcăleală care, de altfel, a dat startul PNL spre intrarea pe un făgaş care, astăzi, poate fi, cel puţin bănuit, de pierdere a identităţii! Iar a doua păcăleală – ce poate fi apreciată, de asemenea, ca fiind tot un salt mortal pentru PNL, îl reprezintă unificarea prin absorbţie cu fostul PDL, cu care, de la „înjurături şi ciomege” au trecut la „îmbrăţişări şi pupături”! Context în care tinde să se afunde şi mai mult în mocirla pierderii identităţii.
În sprijinul acestei direcţii vin, iată, şi recente fapte petrecute în sânul atât de frământat al PNL care, totuşi, trâmbiţează pe toate lungimile de undă despre înnoire, despre schimbare, despre o nouă politică. La recentele alegeri pentru şefia organizaţiei Sectorului 1 bucureştean, Mihai Voicu – fostul lider al acesteia, care demisionase după eşecul ruşinos din alegerile locale, a redevenit, peste noapte, cel mai bun şi a fost reales preşedinte! Ocazie cu care, Adriana Săftoiu -”prim vice” al respectivei organizaţii municipale – a avut „inspiraţia” să menţioneze că „nu are rost să ne păcălim“ deoarece în alegerile din organizaţiile de sector bucureştene au fost readuse pe funcţii tot vechile echipe şi, am adăuga noi, cu tot cu…vechile metehne! Săftoiu s-a dovedit a fi un liberal cu curaj, pentru că ceilalţi membri – dacă ar dori să spună adevărul, l-ar spune odată cu…depunerea demisiei! Aşa cum, de altfel, a procedat deputatul PNL Diana Tuşa, care a acuzat, în plen, întregul partid de „ipocrizie” şi-apoi s-a lepădat de el!
Şi-atunci, întreb, unde-i noul PNL? Unde-s oamenii cu idei şi proiecte? Care sunt liderii care pot evita orice formă de …păcăleală şi, în acelaşi timp, să fie în stare să urnească actuala căruţă liberală spre drumul pe care, cândva, se deplasa silenţios, onorabil, promiţător?