Nicoleta Dumitrescu

În aceste zile, noul Guvern se află la prima probă de foc, după cea a votului necesar pentru învestire. Este vorba despre proiectul bugetului pentru anul viitor care, deja, a provocat destule patimi, mai ales după ce s-a anunţat că nu se va aloca niciun leu pentru construirea de biserici noi sau pentru modernizarea celor existente.
Considerată o impietate, mai ales de către cei care în faţa camerelor de luat vederi nu mai pridideau să facă semnul crucii şi să pupe racle de moaşte, decizia sistării fondurilor pentru biserici a produs destulă emoţie, inclusiv în rândul acelora care se cred mai enoriaşi decât cei care ţin toate posturile! Numai că aceasta n-a fost singura supărare, critici pe tema bugetului din 2016 răbufnind atât după unele consultări publice, cât şi pe la colţuri.
Astfel, reprezentanţii societăţii civile au plecat nemulţumiţi de la dezbaterea publică organizată special pe această temă, unii dintre ei părăsind sala chiar în timpul discuţiilor pe care le-au calificat drept „o mică ironie”. De ce? Cu toate că întrunirea era sub semnul unei premiere – adică era pentru prima dată când Guvernul purta discuţii şi cu societatea civilă – pentru cei care ar fi trebuit să ia cuvântul s-a organizat… o tragere la sorţi!
Dincolo de partea uşor veselă a acestei situaţii, aşa se întâmplă atunci când se doreşte să se împace şi capra şi varza, asta după ce, din stradă, s-a cerut schimbarea pe toate planurile. După cum se vede, însă, aşa cum era şi de presupus, de altfel, schimbarea nu se poate face bătând din palme, mai ales când la mijloc sunt o grămadă de lucruri care cu greu pot fi modificate, ca să nu mai vorbim despre mentalităţi!
Mai mult decât atât, cine a gândit că venirea tehnocraţilor lui Cioloş poate schimba, din mers, cam tot ce mişcă în ţara aceasta, atunci se înşală. Şi asta deoarece nu poţi da totul la o parte doar de dragul de a înlocui ceva, maniera aceasta fiind o practică veche la noi.
Mai degrabă ar conta modul în care se păstrează şi se continuă lucrurile considerate bune şi aşezate, pentru că, dincolo de toate, românii aşteaptă, în afară de schimbări, mai ales stabilitate.
Având în vedere că, după cum se ştie, până acum schimbarea la putere aducea cu ea şi înlocuirea unor oameni cu alţii, consideraţi agreaţi, în perioada următoare e de aşteptat să se vadă dacă se va mai aplica, şi în ce măsură, această practică. Nu de alta, dar românii s-au cam săturat de alba-neagra, mai ales cu legislaţia şi alte schimbări care se produc pe bandă rulantă. Ca atare, sunt încă în aşteptarea lucrurilor bine aşezate, care, după cum se vede, sunt cel mai greu de gestionat!