Nicoleta Dumitrescu

Într-o lume în care nimic nu mai mişcă fără să apară la ştiri sau pe site-urile de socializare, există totuşi şi excepţii. Ieri, am citit că Papa Francisc a declarat că nu s-a mai uitat la televizor de 25 de ani. Mai mult decât atât, nu foloseşte nici internetul, din programul zilnic rupându-şi doar zece minute pentru a citi un singur ziar. Cu toate că a recunoscut, nu de puţine ori, că fotbalul este una dintre pasiunile sale, nici măcar când joacă echipa sa favorită – San Lorenzo – Papa nu se uită la televizor. „Mi-am spus că nu este pentru mine”, şi-a motivat acesta propria interdicţie impusă pe care nu şi-a încălcat-o din anul 1990. Având în vedere că 25 de ani sunt aproape cât o viaţă de om, ideea este că, iată, se poate trăi şi fără tv! Dar, ce ar însemna, în România, dacă într-o casă n-ar fi televizor sau internet? Cel mai bun răspuns ar fi dat de către copii, interdicţia de a nu mai sta cu ochii zgâiţi la desene animate cu monştri sau roboţi ori de a nu mai folosi tableta sau telefonul mobil fiind o adevărată tragedie, din care n-ar lipsi plânsetele, ţipetele şi trântitul pe podea dând din picioare.
În condiţiile în care, chiar din prima zi de naştere a copiilor, părinţii îşi fac selfie cu nou-născuţii şi postează imaginile imediat pe facebook, cum să piteşti telefonul sau telecomanda de la televizor? Pentru că, să fii cu un ochi pe ecran şi cu celălalt în farfurie, a devenit un fel de ritual inclusiv la masă, existând şi persoane care nu adorm dacă nu aud, în surdină, televizorul „vorbind”.
Pe de altă parte, analizând vremurile de astăzi, e de observat că nimic nu se mai întâmplă dacă nu e chemată televiziunea, mai ales în cazul acelora care, singuri, s-au inclus în lumea VIP-urilor. Astfel, nu a existat ceartă sau împăcare, între manelişti, actori, cântăreţi etc., fără ca poveştile lor să nu fie sarea şi piperul emisiunilor în direct. Ba, pe considerentul că, de departe, can-can-ul face audienţa, inclusiv programele de ştiri începeau cu astfel de povestioare siropoase, moartea câte unei mame de vedetă, cum a fost cea a Zăvorancei, fiind şi acum subiect de emisiuni pe la miezul nopţii!
Nimicul, efemerul, nemaiîntâlnitul, senzaţionalul, din păcate, mereu au făcut rating, unul dintre motive fiind şi acela că unii dintre privitori au senzaţia că viaţa lor se confundă cu cea a personajelor pe care le privesc. Cu siguranţă, însă, nimic foarte important nu s-ar pierde dacă, să spunem, timp de cîteva zile măcar, am sta fără să ne uităm la televizor. Am vedea însă că, în jurul nostru, sunt copaci, sunt păsări, e cerul.