Leon Chirila

A cam trecut ceva vreme de când am promis că voi creiona câteva nuanţe ale comportamentului noului preşedinte al ţării, ales în noiembrie 2014. Acum, cred că i-a venit rândul, deoarece s-au adunat destule argumente care să-mi permită să-i spun lui Klaus Iohannis că este un preşedinte jucăuş, faţă de precedentul preşedinte care s-a autointitulat jucător!
Aşadar, chiar de la începutul mandatului său, Iohannis ne-a dat a înţelege că este o „mâţă blândă care zgârie rău” şi chiar a venit cu argumente. Primul ar fi acela că el vrea să facă o altfel de politică, deşi Constituţia – legea fundamentală a ţării, îi interzice să facă politică! Apoi, pentru că tot a declarat că vrea să aibă un guvern al său – cu toate că un guvern, conform aceleiaşi Constituţii, rezultă din votul cetăţenilor care aleg Parlamentul şi care, la rându-i, propune premierul, iar acesta îşi alege echipa – dl preşedinte jucăuş, mai ales şi aproape în exclusivitate pe „terenul” denumit Facebook, tot solicită ca Parlamentul să nu se mai opună justiţiei. De fapt, în această solicitare constă prima sa mare „fentă de jucăuş” deoarece vrea să determine – prin scoaterea din legislativ, cu contribuţia exclusivă a justiţiei, a cât mai multor reprezentanţi ai actualei puteri – realizarea unei majorităţi a „marelui PNL” care să dea jos Guvernul Ponta. De asemenea, trebuie să observăm că dl Iohannis face abstracţie totală de rolul puterii legislative din România – pe care o doreşte subordonată justiţiei, sperând, totodată, să cam închidă gura tocmai a poporului care şi-a trimis reprezentanţii în Parlament!
Tot publicând ceea ce ar trebui să spună un preşedinte – şi în alt mod decât pe Facebook – celor care l-au ales, nu cred că greşesc dacă – ţinând cont că dumnealui este, de meserie, profesor – îi voi spune că se comportă ca un pedagog de şcoală nouă, deoarece consideră că tot ceea ce consemnează – deci nu spune verbal – ar trebui să fie apreciate dogme, legi general valabile, direcţii neabătute de urmat!?! Vrea supremaţia justiţiei vizavi de Parlament – aşa trebuie să se execute! Vrea să joace tenis pe plajă la Miami (SUA) – o face fără nicio reţinere; vrea altfel de politică – o tot clamează, doar, doar cineva va ţine cont de preţioasa lui „găselniţă”; vrea legi noi pentru partidele politice, vrea ca toată diaspora să voteze la alegeri, vrea facilităţi fiscale pentru antreprenorii care ar valorifica invenţiile româneşti, vrea să se meargă pe bicicletă „pentru menţinerea sănătăţii, reducerea traficului şi a poluării”; vrea ca tinerii să schimbe România, pentru că ”au energia necesară” şi multe alte „vreri”, dar nicio vorbă despre rolul de mediator, despre ceea ce ar trebui să întreprindă exclusiv pe baza prevederilor constituţionale. Chiar sunt curios ce manieră de joc va adopta dl preşedinte Iohannis după ce Senatul i-a respins, recent, cererea de reexaminare a Codului silvic, senatorii „driblându-l” in corpore şi trimiţând varianta iniţială la Camera Deputaţilor! Să nu uităm că, dacă PMP l-a supărat, nu l-a mai invitat la „joaca” prezidenţială, după cum, recent, i s-a căşunat şi pe partidul lui Tăriceanu lăsându-l, cum se spune, pe „tuşa” Palatului Cotroceni!
Dar dl preşedinte Iohannis joacă foarte bine şi în alte două domenii – al cofetarilor, unde are deja prăjitura „Klaus”, şi al turismului, în care a stabilit, deja, „Drumul preşedintelui”. Adică, vrei să-l simţi aproape pe şeful statului – mănânci o prăjitură „Klaus”, iar dacă în lipsă de altceva vrei să te plimbi, o poţi face, contra a 50 de lei pe oră, hălăduind pe „Drumul preşedintelui”. Astfel, poţi vizita nemaipomenitele foste locuri de joacă ale copilului Iohannis – bineînţeles, şi casa în care s-a născut – parcul prin care, probabil, s-a plimbat cu prima iubită, şcoala în care a învăţat şi colegiul în care a predat profesorul Iohannis. Şi, fireşte, sediul Forumului Democrat German din Sibiu şi Biserica evanghelică în care se ruga Iohannis, că doar şi pentru preşedintele SUA s-a inaugurat, pe pământ american, „Obama Tour”! Singura diferenţă dintre cele două circuite turistice este că la Sibiu se va merge pe „Drumul preşedintelui“ ca la carte, respectiv…”Pas cu pas”.
Adică nu jucător profesionist, de mare anvergură pe „terenul” patriei, ci un fel de preşedinte jucăuş pe…Facebook”, unde nu-l fluieră nimeni !