Ana-Maria Maxim

De mai mulţi ani, autorităţile vorbesc despre modernizarea învăţământului, despre adaptarea programelor şcolare la realităţile de pe piaţa muncii, dar mai puţin se aduce în discuţie calitatea celor care predau la clasă. Recent, într-un liceu din Valea Călugărească a izbucnit un scandal sexual, un profesor fiind suspectat că a făcut avansuri unei eleve, iar la Ploieşti a început cercetarea penală a unui profesor acuzat că ar fi luat mită de la elevii slabi la învăţătură, pentru a-i trece anul. În ultimul caz, faptele – susţin procurorii – s-ar fi petrecut de-a lungul a cinci ani! Ancheta încă nu s-a încheiat, însă dacă se dovedeşte că acuzaţiile sunt reale, vorbim şi în acest caz despre o situaţie foarte gravă. Şi este greu de crezut că, timp de cinci ani, nimeni nu a ştiut că astfel de lucruri se petrec în liceul respectiv!
Cazuri ale unor profesori corupţi au fost dezvăluite şi în alte judeţe ale ţării, în ultimii ani, fie la nivelul învăţământului preuniversitar, fie la nivelul învăţământului superior. Este vorba inclusiv despre cazuri şocante, unii profesori – dacă mai pot fi numiţi aşa – fiind acuzaţi de viol, de hărţuire sexuală, de şantaj! Faptul că oameni care au misiunea să asigure instruirea elevilor sau a studenţilor profită de aceştia este revoltător. Este şi mai grav când astfel de situaţii sunt descoperite după mai mult timp, semn că aceia care veghează la bunul mers al instituţiilor respective nu au fost în stare (sau poate nu au dorit) să ia măsuri de la bun început.
Iar asta se întâmplă în condiţiile în care se bate monedă pe schimbarea în bine a imaginii învăţământului românesc şi pe eforturile de a opri exodul tinerilor în străinătate. Din păcate, celor decişi să părăsească ţara, astfel de scandaluri le oferă şi mai multe motive să –şi ia lumea în cap. În cel de-al doisprezecelea ceas, autorităţile centrale şi judeţene ar trebui să întreprindă, în regim de urgenţă ceva, pentru a preîntâmpina alte incidente de acest gen. De exemplu, să se verifice cât de obiective şi de temeinice sunt evaluările făcute de psihologi profesorilor la început de an şi, pe de altă parte, cât de bine îşi fac treaba comisiile anticorupţie din şcoli. Scandaluri precum cele amintite aruncă o lumină mai mult decât nefavorabilă asupra imaginii corpului profesoral românesc. Şi este păcat, pentru că există şi dascăli care îşi fac treaba cu profesionalism şi cărora chiar le pasă de elevii lor.