Florin Tanasescu

Două lucruri caută Guvernul pentru bunăstarea și confortul tău: reducerea CAS și o saltea pe care să zaci până la adânci bătrâneți. Prioritar este somnul.
Primul pas în alegerea unei saltele este să-i găseşti dimensiunile potrivite. Fiindcă, într-adevăr, nu vă luați după vorbe, mărimea contează, lucru verificat și de personajul principal din Patul lui Procust.
O saltea personalizată poate avea gravată, după moda ciobănașului cu oi de pe carpete, chiar și o inscripție, cel mai des folosite fiind „Toată viața nu a făcut nimic”, sau „ Doar a mâncat și-a băut”, ori „Despre morți, numai de bine !”
La vremea când era un păcat să zaci cât e ziulica de mare, chiar bolnav fiind, se folosea un îndemn de genul “Ia-ți patul tău și umblă”. Azi, cică 30 de minute de alergat printre rafturile de la mall au același rezultat.
Din stocul, altfel nelimitat al paturilor, o parte a fost livrată posturilor Antena 3 și B1, pentru poposirea, la ceas de noapte, a invitaților tradiționali – Mugur Ciuvică, Paula Iacob, Bogdan Chireac, Gheorghe Tinel etc. Evident, sunt paturi suprapuse.
La achiziționarea lăcașului de dormit, contribuabilul trebuie să ia în considerare propria coloană vertebrală, în sensul de a nu i se deforma. Suferinzii de cifoză (cocârjenie slugarnică cronică) – despre angajații lui Dan Voiculescu scriem aici – pot opta pentru tradiționala saltea cu paie, dispărută din peisaj în 1945.
În contrapartidă, și PRO TV a lansat modelul de dormit vertical, astfel că posesorul cocoașei poate sta chiar lipit de zid. Astfel a ajuns să se traducă în peisajul mioritic “ Impossible is nothing” drept lipirea cocoșatului de gard, creșterea nivelului de trai, transformarea cocoșului în găină, traiul de la avans la lichidare. Nu s-a descoperit, totuşi, care ar mai putea fi rostul saltelei pentru ăia de dorm în picioare. Specialiștii mai atenționează că, pentru a nu avea pe viitor probleme cu cârca – de la furat prea mult, că de muncit nu se mai pune problema – se poate folosi în loc de pat o scândură. Pe vremuri – iar ăia care au făcut armata știu treaba asta -, unui astfel de dispozitiv i se spunea “țambal”.
Un somn adânc pe un așternut adecvat îți poate îmbunătăți problemele curente de spate, de gât, precum și de datorii la bănci. În acest sens, urmează ca, după inundațiile din Mehedinți, Liviu Dragnea să arunce pe piață “electorata”, care funcționează foarte bine ca plapumă.
Și, cum directivele UE au ajuns chiar și în patul nostru, se remarcă, de la o vreme, faptul că nu se mai practică ungerea cu catran și tăvălirea prin fulgi. Astfel trebuie înțeleasă fraza obligatorie din comunicatele DNA “Facem precizarea că în această fază procesuală funcționează prezumția de nevinovăție”.
Somn ușor !