Nicoleta Dumitrescu

De la începutul anului, de când au fost ridicate restricţiile pentru români şi bulgari în ceea ce priveşte dreptul la muncă, englezii stau tot timpul cu ochii pe străini, vânându-le greşelile. Chiar dacă admit că sunt destui aceia care sunt serioşi, iar prin muncă şi eforturi deosebite, departe de casă, vor să aibă un trai mai bun, întotdeauna, însă, mult mai uşor se văd abaterile. Iar cel mai recent caz apărut într-o publicaţie cunoscută din Marea Britanie este al unei familii de români originare chiar din Prahova!
Este vorba despre o familie foarte numeroasă, cu 17 persoane, care a fost nevoită să mintă – mai exact că este compusă doar din şase persoane – pentru a putea închiria o locuinţă mai încăpătoare, într-o suburbie a Londrei. Autorităţile din Anglia au descoperit minciuna, spunând că este vorba despre unul dintre cele mai grave cazuri de supraaglomerare într-o locuinţă înregistrate până acum în această ţară. Ce-i drept, să ai 15 copii este un lucru ieşit din comun pentru străini, astfel că englezii au rămas cu gura căscată atunci când au numărat toţi descendenţii familiei de români. Atrasă de perspectiva unei vieţi mai bune pentru copii, de la statul britanic primind ajutoare consistente pentru aceştia, familia prahovenilor, declaraţi creştini evlavioşi, a venit în Londra în 2012. Numai că, graţie veniturilor obţinute de pe urma copiilor, s-a constatat că, de departe, capul familiei de români câştigă mai mult decât un doctor sau un ofiţer superior de poliţie din Marea Britanie!
Este un exemplu în care românii sunt arătaţi, din nou, cu degetul, pentru că folosesc tot felul de tertipuri ca să beneficieze de bani nemunciţi. De fapt, “turnatul” copiilor este o practică mai veche în cazul unor persoane de o anumită etnie, tocmai pentru a beneficia de alocaţiile de la stat. Nu contează că prin această atitudine le trasează deja copiilor lor un drum greşit în viaţă, contează că au la îndemână o modalitate de a primi bani… moca!
Iar pe la colţuri de stradă sau prin pieţe sunt destule exemplele acelora care se fâţâie de colo-colo, de fustele lor lungi ţinându-se câte trei-patru plozi, un altul fiind ţinut înfăşat într-o broboadă colorată, la sân. Desculţi, ţinând de regulă câte un coltuc de pâine într-o mână care rar are tangenţă cu apa şi săpunul, aceşti copii sunt rodul minciunii cu care părinţii lor încearcă să-şi păcălească propria existenţă.
Grav este, însă, că astfel de apariţii se întâlnesc şi în marile oraşe europene, cu mâna întinsă fiind văzuţi români chiar şi în apropiere de Parlamentul European! Asta, în condiţiile în care sunt atât de multe exemple în care românilor, ajunşi peste hotare, le este recunoscută capacitatea şi dorinţa de a munci, de a dovedi că pot face faimă originii lor oriunde s-ar afla!