Presedintele prosperei noastre Republici, din pomii careia bananele cad para malaiata, e din ce in ce mai luminos, anexandu-si o aura profesorala absenta ieri. Presedintele e, ce s-o mai lungesc, lucid si luminos ca o festila. Observatia unora ca i-au depistat o palpaire asimilata fricii e falsa. De unde vine aura? Autopromovat in lumea dascalilor prin proiectul unei academii de politicieni, domnul Basescu se vrea Spinoza si se imagineaza Descartes. Alonja didactica te obliga sa emiti, periodic, vorbe cu valoare de axioma. Asa se face ca, in tovarasia unor ziaristi amutiti de admiratie, presedintele coase vorbe cu relief, ca la fotele populare, si cu adancime de put. „Daca era mai ager”, zice Basescu despre Ponta, prindea postul de premier. Am incercat sa descalcesc vorbele si, zvarlind coaja, sa extrag miezul. Ei bine, aviz invataceilor, pentru a fi bine preparat pentru politica e nevoie sa urmaresti, cu agilitatea unui catel gata mereu de detenta, miscarea imprevizibila a osului. Ca bun premier trebuie sa-l inhati in clipa providentiala cand ti se arata, chiar si in zeflemea. Ponta n-a fost pregatit, imaginandu-si ca pentru a-ti implini datoriile fata de tara e nevoie de o majoritate parlamentara, de sprijin real. As, a zis presedintele care, fie vorba intre noi, nici n-avea de gand sa-l puna pe Ponta premier, fiind cam inaltut pentru gusturile lui. Ce majoritate, ce sprijin?! Daca te sprijin io, te sprijina tot UNPR-ul si PDL-ul la un loc, cu Udrea si Roberta, iar daca le mai dau trei judete de granita, sa faca Autonoma pana la Budapesta, te sprijina si UDMR-ul. Ce dracu, politica nu e chestie de printipuri cum zicea ala ca imi scapa numele, cam grec, Caragiale. Politica e curva, bine zis, si daca e curva nu e loc de farafastacuri. Vrea sa fie fata mare, sa ramana fata mare, dar lu’ Ponta nu-i dau certificat de absolvire la scoala mea. M-am lamurit, dupa esecul cu fabrica de inghetata, ca vocatia mea e intelectuala, ma orientez universitar.
Presedintele, il simt eu, de cand a disparut din sondaje, coborand sub umarul lui Dan Diaconescu, e altul, luneca spre Patapievici. Lectia ultima a avut ca tema „greutatea in partid”. Presarata cu pilde despre „grei si grele” a deschis partii revolutionare. Cazuistica a spulberat truisme. De pilda a spus, referindu-se la elevele Udrea si Roberta, ca ele nu pot ajunge grele cu una cu doua. Pentru a ramane cu adevarat grele in, fireste, PDL, au nevoie de 15-20 de ani, ceea ce i-a naucit pe prostii care, manipulati de moasele de tara, inca mai credeau in temeinicia celor noua luni. Rabdare deci, fetelor, asterneti-va cu burta pe carte sau, ma rog, in ce pozitie va cade mai bine lumina, si munciti, absorbiti invatatura.
Incepe sa imi placa presedintele. Perspectiva unei vieti intelectuale, modernizarea scolii care pana acum, o stim, a produs doar vaci (sau tampiti!), schimbarea unghiului filosofic asupra existentei personale si colective, iata probe de indrazneala. Un lucru n-am priceput deloc si cineva chiar m-a intrebat: scoala lui Basescu va da si atestate de manglitori sau simpla absolvire e suficienta pentru subintelegerea calificarii?

Lucian AVRAMESCU