Daca nu la racoare, macar in racori !

Nastase, Copos, Patriciu, Tender, Iancu, DIP, alaturi de alti „crapceni” centrali si locali se afla in cercetarea organelor de ancheta si in atentia tuturor canalelor media, inclusiv a celor din afara tarii. Ei constituie, inainte de toate, exemple date cetatenilor si oficialilor UE, care asteapta miscari mai hotarate ale Romaniei in sensul combaterii coruptiei. Respectivii sunt scosi, din cand in cand, pe rand sau concomitent, intr-o parada mediatica gandita parca dupa toate regulile tehnicii, astfel incat sa tina treze interesul si atentia publicului.
Lui Nastase nu i s-au numarat ouale, dar i-au fost vazute la TV casa si termopanele intr-un documentar demn de Teleenciclopedia. Iancu si Tender cand sunt bagati la racoare, cand scosi, neaparat la ore de maxima audienta. Procesele lui Patriciu se prelungesc pana in prime-time, iar ultimul protagonist, Copos, apare o data la inceputul jurnalului, cu afacerea spatiilor cumparate de la Loteria Romana, o data la final, alaturi de antrenorul si jucatorii echipei Rapid. Totusi, multa miscare, efect – ioc. Niciunul dintre marii banuiti de coruptie nu va ajunge la inchisoare, este din ce in ce mai evident acest lucru.
Pana la urma, vesticii au avut si ei oameni de afaceri si politicieni prinsi cu faradelegi – cazuri mai mult sau mai putin mediatizate in Romania. Insa aproape niciunul dintre grei nu a ajuns sa faca parnaie. I-au sucit pe toate partile, i-au stresat cu procese ani de-a randul, i-au supus oprobriului public, i-au jumulit de bani, ca sa se recupereze prejudiciul de la ei, insa, in final, au fost lasati in libertate, sa-si duca vietile frumoase si afacerile mai departe. Logic, condamnarea unui om ca Patriciu ar insemna aproape sigur distrugerea unui imperiu economic, cu efecte grave asupra intregului mediu de afaceri romanesc. Dar nici nu trebuie ca justitia sa inchida ochii, ca sa ne protejam magnatii. Vrand-nevrand, intelegem ca, totusi, unii sunt deasupra legii si, in drepturi, mai egali cu ceilalti.
Dincolo de aceasta paranghelie mediatica, actiunea de demascare (macar) a coruptiei are un efect util. Poate nu vor fi condamnati marii corupti, insa un lucru e cert. Ceilalti, multi si neprinsi, au fost bagati in racori. Macar sa se teama cand vor avea chef, de acum inainte, sa calce dincolo de lege. Fiecare dintre ei ar putea constitui urmatorul exemplu. Cand poate Europa ne va obliga sa mai si bagam cate unul la zdup…

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLA INCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorDEGETUL PE RANA