Aproape ca nu trece saptamana fara ca la poarta lui nea Ion Vasile Moraru (in foto), din comuna Cosminele – sat Poiana Trestiei, sa nu bata vreun strain. Fie din localitatile invecinate, fie din cele mai indepartate judete ale tarii. Cu totii sunt manati de aceeasi curiozitate: sa vada cum arata „pe viu” o plantatie de…mure altoite, despre care au auzit cate ceva pe un post de televiziune. Pentru ca nea Moraru este primul roman care a infiintat o asemenea plantatie si care, astazi, se intinde pe 5.000 mp. Pe langa faptul ca la maturitate fructele sunt de doua-trei ori mai mari fata de cele crescute in padure, ramurile murelor altoite n-au nici tepi.
Intreaga poveste a inceput in 2004, cand o cunostinta i-a adus cativa butasi tocmai din Olanda. „La 58 de ani ai mei, am practicat vreo sapte meserii, dar mi-am zis ca n-ar strica s-o incerc si pe cea de cultivator de mure altoite. Observand ca solul din propria ograda si clima le priesc de minune celor cativa butasi, in anii urmatori am tot extins plantatia cu butasi proprii. Asta deoarece si cererea de mure altoite, crescute fara niciun fel de chimicale – deci absolut naturale, ecologice – era tot mai mare”, ne-a spus nea Moraru. Pentru anul in curs, estimeaza o productie de peste 3 tone, iar dupa ce va intra pe rod si noua plantatie spera sa ajunga la 10 tone, anual. O mare parte din marfa o vinde direct din curte, cu 10 lei/kg, iar restul o valorifica prin targurile agroalimentare si statiunile din tara. „Mi-as putea incerca norocul si la export, insa strainii n-au auzit de mine, nici eu de cei interesati de marfa mea” – zice. De asemenea, la peste 100 de clienti le-a vandut si butasi, pentru ca acestia se preteaza la aproape orice fel de clima si sol. „Cererile de mure sunt in crestere intrucat, pe langa faptul ca reprezinta un bun antioxidant, ca dezinfecteaza si cicatrizeaza ranile, sunt bogate, spun specialistii, in vitaminele A si C, in potasiu, magneziu, fosfor etc., ajutand la vindecarea unor boli de rinichi, ulcer, gastrita, guta, astenie s.a.”, adauga nea Moraru.
Pentru cititorii interesati, precizam ca durata de viata a unei asemenea plantatii este de aproximativ 15 ani. In al doilea an de viata, butasii intra deja pe rod, producand 300-500 grame de mure, fiecare. Planta infloreste esalonat, precum rosiile, si se uda doar cand este cazul. Recoltatul incepe la jumatatea lui august si se incheie la mijlocul lui octombrie. Chiar daca are doi copii, profesiile acestora le ocupa mai tot timpul, asa ca, atunci cand vine vorba despre sapatul, copilitul sau udatul plantatiei, nea Moraru are ca ajutor de nadejde sotia, doar la vremea culesului apeleaza la cativa zilieri. De fapt, plantatia de mure altoite le-a adus sotilor Moraru nenumarate satisfactii. Astfel, investitia de cateva sute de milioane de lei vechi s-a amortizat inca din primii doi ani, pentru ca murele ramase, uneori, nevandute sunt transformate in tuica, vin, lichior, dulceata, sirop sau gem, produse la fel de mult cautate pe piata.
D. CONSTANTIN