De la Revolutie si pana in prezent, patrimoniul Uzinei Mecanice Plopeni – unul dintre cele mai impresionante din economia judetului Prahova – s-a redus la jumatate, ca efect al economiei de piata si, in egala masura, din cauza ignorantei si a nepriceperii decidentilor politici. Astfel, sectia hidraulica din Baicoi a uzinei a fost vanduta cu ani in urma, functionand ca o firma de sine statatoare, iar alte sectii de productie, considerate la vremea respectiva fara viitor, au fost transformate, in conditiile legii, in parc industrial.
Dar nici macar jumatatea din patrimoniul ramas in administrarea U.M. Plopeni nu functioneaza – sau, mai bine zis, nu produce – din pacate, la intreaga capacitate. Astfel, sectiile turnatorie, tratament termic, scularie si o parte din sectia uzinaj sunt, actualmente, trecute in regim de conservare, din lipsa comenzilor. Singurele in care se lucreaza normal (adica intr-un schimb, doua sau chiar trei, dupa caz) sunt sectiile pirotehnica, mecano-energetica si ceea ce a mai ramas din uzinaj, unde sunt realizate atat piese si subansamble pentru sectorul civil (circa 70 la suta dintre comenzi), cat si pentru nevoile industriei de aparare a tarii (restul de 30 la suta). Timken Romania SA Ploiesti si ATLAS GIP Ploiesti sunt doar doi dintre principalii beneficiari ai produselor realizate la Plopeni, carora li se adauga si alti parteneri din Brasov sau alte judete. La U.M. Plopeni lucreaza, in momentul de fata, aproximativ 200 de angajati, adica de circa… 110 ori mai putini comparativ cu anul 1990, cand aici pontau cartela, zilnic, aproape 22.000 de muncitori.
Conform declaratiei viceliderului sindicatului uzinei, Vasile Lefter, in curand sunt sanse sa mai fie angajate vreo 20 de persoane, deoarece urmeaza a fi repusa in functiune sectia forja, inchisa din anul 2008. Cat priveste lefurile, angajatii uzinei castiga, in medie, 1.200 de lei net, iar de la prime acestia si-au luat adio de circa 11 ani.
D. CONSTANTIN