N.Dumitrescu

Instituţie renumită atât în ţară, cât şi în străinătate, Universitatea “Petrol-Gaze” din Ploieşti a fost, şi rămâne, în continuare, o carte de vizită nu doar pentru judeţul Prahova, cât şi pentru România, graţie miilor de specialişti care şi-au făcut studiile aici, diplomele eliberate de facultăţile tehnice fiind recunoscute în lumea întreagă. Mai mult decât atât, universitatea ploieşteană este unică în Europa de Est, cercetarea şi dezvoltarea reprezentând principalele atuuri pentru recunoaşterea internaţională a instituţiei. În acest context, dat fiind nivelul ridicat al activităţii de cercetare – Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a lansat UPG provocarea de a stabili preţul de referinţă al gazelor naturale extrase în România, care stă exclusiv la baza calculului valorii redevenţei petroliere la gazele naturale. Informaţia a fost confirmată, ieri, de prof. univ. dr. ing. Mihai Coloja – rector al universităţii. Proiectul – la care a fost angrenat un grup de profesori ai universităţii – a demarat anul trecut şi este în faza de finalizare.
Rectorul Universităţii “Petrol şi Gaze” din Ploieşti, prof. univ. dr. ing. Mihai Coloja (foto), ne-a declarat, ieri, că instituţia pe care o conduce este angrenată, pe lângă activitatea de bază – aceea de pregătire a specialiştilor în domeniul petrolului şi al gazelor – şi într-un proiect extrem de important ce are legătură cu activitatea de cercetare. “Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a lansat provocarea universităţii noastre de a stabili preţul de referinţă pentru gazele naturale extrase în România, care stă exclusiv la baza calculului valorii redevenţei petroliere la gazele naturale. Proiectul a demarat anul trecut şi este în faza de finalizare. Acest lucru constituie o mare provocare pentru universitatea noastră, dar şi o recunoaştere a activităţii de cercetare. Este pentru a doua oară, în ultimii peste 20 de ani, când universitatea este angrenată într-un asemenea proiect, prima acţiune de acest gen având loc imediat după revoluţia din 1989 ”, ne-a precizat rectorul UPG Ploieşti. La acest proiect lucrează mai multe cadre universitare, după cum am aflat de la prof. dr. ing. Florinel Dinu, care ne-a declarat: “ La acest proiect lucrează un grup de profesori, şi îl amintesc pe conf. univ. dr. ing. Ion Pană şi colegele Mihaela Neagu şi Daniela Movileanu. Acţiunile au demarat anul trecut şi au ca termen de finalizare jumătatea lunii ianuarie 2017. Practic, suntem acum în faza de finalizare a acestui proiect”. Acesta ne-a mai precizat că strategia de stabilire a preţului de referinţă pentru gazele naturale din România a constat inclusiv în analizarea metodelor de calcul aplicate şi de alte ţări atât din Europa, cât şi de pe alte continente. Totodată, interlocutorul nostru ne-a mai menţionat că UPG Ploieşti va avea două modele de calcul pe care le va transmite Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale. Acum, echipa de profesori se află în faza de aşteptare a rezultatelor buletinelor de analize cromatografice care trebuie să vină de la un laborator din Franţa, ca urmare a prelucrării gazelor din zăcămintele existente în România.
Rezultatele cercetărilor profesorilor de la UPG vor fi transmise Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale. Instituţia gestionează resursele de petrol, resursele minerale şi fondul geologic naţional şi are următoarele atribuţii principale: negociază şi stabileşte, împreună cu ceilalţi concedenţi ai domeniului public al statului clauzele şi condiţiile acordurilor petroliere, ale licenţelor şi permiselor miniere, încheie astfel de acorduri, licenţe şi permise şi reglementează derularea operaţiunilor petroliere şi a activităţilor miniere prin norme, regulamente şi instrucţiuni tehnice emise în aplicarea actelor normative în vigoare.