F.T.

Conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), în primele opt luni ale anului curent, în Prahova au cerut și au obținut insolvența, prin hotărâre judecătorească, 162 de societăți comerciale, în scădere cu circa 18 la sută față de același interval al anului trecut.
Cifrele ONRC mai arată că, la nivel naţional, numărul societăților care au fost supuse acestei proceduri judiciare a scăzut de la 6.875 ( în perioada 1 ianuarie – 31 august 2015) la 5.455, câte se înregistrau la sfârșitul lunii august, anul curent.
La nivel național, cele mai mari scăderi s-au înregistrat în județul Maramureș (scădere cu aproximativ 64 la sută a numărului de insolvențe), urmat de Mureș (minus 50 la sută). În schimb, în județele Teleorman și Bihor se înregistrează o creștere, ce-i drept ușoară, de plus 4 la sută și, respectiv, plus 2 la sută, în ceea ce privește numărul firmelor intrate în această procedură.
Reamintim că, în cazul insolvenței, legea prevede ca procedura să fie întocmită de către un administrator special, împreună cu creditorii, iar practicienii susțin că, în proporție de aproximativ 40 la sută, firmele intrate în insolvență se redresează.
Un alt aspect demn de semnalat este și faptul că, la sfârșitul anului trecut, România s-a situat în rândul țărilor cu cea mai mare scădere a numărului de insolvențe din zona Europei Centrale și de Est (minus 50 la sută).