Ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, a declarat, recent, că este nevoie de reînnoirea flotei Tarom, pentru că aeronavele mari ale companiei au ajuns într-o stare critică, iar exploatarea lor, în continuare, ar presupune costuri mari cu mentenanţă, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Sorin Buşe a spus că aeronavele mari de tip Airbus au ajuns într-o fază critică a exploatării, achiziţia de noi avioane urmând să corespundă cu actuala configuraţie de zbor a companiei. ”Este vorba despre aeronavele mari, de Airbus-uri care au ajuns într-o fază critică a exploatării, iar, dacă am continua, ar fi costuri foarte mari şi pentru reparaţii, dar şi pentru mentenanţă. Nu mai sunt nişte aeronave foarte noi, nu sunt eficiente ca şi consum de combustibil (…). Trebuie căutate alte aeronave care să corespundă configuraţiei actuale de zbor. A început acum un proces de reanalizare a tot modelului de business (…) şi, cu ajutorul consultanţilor, sperăm să găsim configuraţia de rute care este cea mai avantajoasă pentru Tarom şi care poate să aducă cel mai mare venit”, a mai spus Buşe.
Ministrul a adăugat că această analiză a modelului de business, făcută cu ajutorul unei firme de consultanţă, va fi finalizată până, cel târziu, în ianuarie 2017. ”Atunci, vom decide exact aeronavele. Cele care trebuiau înlocuite erau cele de capacitate mare (…). ATR-urile trebuie şi ele schimbate, e clar că sunt la o anumită etapă a vieţii lor. Când o să terminăm etapa aceea de consultanţă, o să hotărâm modelul de business, rutele pe care mergem şi, în funcţie de asta, o să fie comandate aeronave noi”, a mai spus ministrul Transporturilor.
Cu excepţia celor două aeronave mari care trebuie înlocuite până la sfârşitul anului, restul aeronavelor pot fi folosite, nefiind în stare critică, a mai spus ministrul. El a mai adăugat că pentru achiziţia de aeronave va fi analizat raportul preţ, calitate, model, funcţie de rute, după care vor fi alese avioanele care corespund.