Românii care intră în afaceri pot să ceară până la 26.000 Euro ajutor de stat nerabursabil, în cadrul Programului Start 2016, destinat firmelor nou-înfiinţate, printr-o aplicaţie online care s-a deschis ieri până la data de 30.08.2016, ora 20.00.
Programul pentru dezvoltarea abilitaţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare – START funcţionează şi în anul 2016, cu un buget total de 17 milioane de lei. Guvernul estimează că va ajuta cel puţin 144 de startup-uri cu banii aceştia în anul 2016, prin programul gestionat de Direcţia Politici Antreprenoriale din subordinea Ministerului Economiei. În cadrul programului, o întreprindere poate accesa maximum 120.000 de lei (circa 26.000 de euro, la cursul actual), reprezentând cel mult 90% din investiţia totală pe care trebuie să o realizeze în program. Antreprenorul va trebui să vină el cu restul de minimum 10% din investiţie. Astfel, la un ajutor nerambursabil maxim, cu intensitatea cea mai mare, antreprenorul beneficiar va trebui să vină cu o contribuţie proprie de 13.300 de lei (circa 2.900 de euro), pentru că valoarea totală a investiţiei să ajungă la 133.300 de lei. În plus, tot antreprenorul va suporta şi taxa pe valoare adăugată (TVA), care nu este eligibilă în program. De asemenea, solicitantul trebuie mai întâi să facă investiţii din banii săi şi apoi statul i le certifică şi i le decontează. În premieră, programul va include anul acesta şi o componentă de creditare. Guvernul a demarat deja procesul de selectare a băncii partenere care va acorda împrumuturi antreprenorilor pentru acoperirea părţii de cofinanţare şi pentru cheltuielile anticipate care ulterior vor fi decontate de stat în cadrul programului.
Finanţarea nerambursabilă START 2016 poate fi accesată de microintreprinderi şi întreprinderi mici şi mijlocii (au maximum 249 de angajaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro sau deţin active totale de până la 43 milioane euro, echivalent în lei). Aceste firme trebuie să îndeplinească în mod cumulativ o serie întreagă de condiţii, printre care menţionăm: au capital social integral privat; nu au beneficiat de alocaţii financiare nerambursabile în cadrul programului în anii anteriori şi nu au asociaţi, acţionari sau administratori care deţin sau au deţinut calitatea de asociaţi/ acţionari/ administratori în cadrul altor societăţi beneficiare de alocaţii financiare nerambursabile în cadrul programului în anii anteriori. Asociaţii, acţionarii sau administratorii care deţin mai multe societăţi nu pot aplica în cadrul prezentului program decât cu o singură societate; au cel mult doi ani de la înregistrare la Registrul Comerţului la data deschiderii aplicaţiei electronice de înscriere a planului de afaceri; nu au datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale, atât pentru sediul social, cât şi pentru toate punctele de lucru. Solicitanţii care au datorii eşalonate nu sunt eligibili pentru a accesa Programul. Startup-urile beneficiare pot învesti ajutorul nerambursabil de la Guvern în diverse mijloace de producţie sau servicii, printre care echipamente tehnologice, maşini, utilaje şi instalaţii de lucru-inclusiv software-ul aferent, necesare desfăşurării activităţilor pentru care a solicitat finanţare, autoutilitare, echipamente IT, spaţii de lucru, spaţii de producţie şi spaţii pentru prestări servicii şi comerţ (clădiri, hale de producţie, spaţii amenajate pentru activităţi de prestări servicii, producţie şi comerţ, inclusiv din elemente prefabricate). Activele din cadrul acestei categorii nu trebuie să aibă destinaţie locativă, trebuie să fie puse în funcţiune la locul implementării proiectului, la momentul decontului.