Ana Maxim

Printr-o modernă investiţie realizată de INSOFT Development & Consulting, a fost realizat, în Prahova, primul Centru de cercetare – dezvoltare din Europa dedicat monitorizării infrastructurilor critice și instruirii specialiștilor în domeniu prin intermediul realității augmentate și a realității virtuale. Centrul se află în localitatea Strejnic, aceasta fiind aleasă având în vedere că în zonă există mai multe astfel de infrastructuri. Termenul “infrastructuri critice” se referă la acele infrastructuri cu rol important în asigurarea securităţii în funcţionarea sistemelor şi în derularea proceselor economice, sociale, politice, informaţionale şi militare. Informații despre acest proiect au fost prezentate ieri, în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul Camerei de Comerț și Industrie Prahova, de către Paul Botez, responsabil tehnic în cadrul proiectului de investiții, și Adrian Cârnu, manager proiect din partea companiei 360 Revolution. Compania INSOFT Development & Consulting – beneficiara directă a proiectului -este membră al Polului de competitivitate CREVIS. Acesta reprezintă o colecție de proiecte ce urmărește crearea primului centru de excelență din Europa pentru monitorizarea de la distanță, instruirea resurselor, simularea și monitorizarea prin intermediul realității augmentate și a realității virtuale în sectorul infrastructurilor critice, simulate într-un cub de realitate virtuală cu imersie. Printre partenerii din cadrul proiectului se regăsesc Asesoft International, Asesoft Technologies, Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești.
Centrul de cercetare – dezvoltare este format din patru corpuri de clădire. Într-unul dintre acestea a fost creat un laborator de realitate virtuală cu imersie, iar în celelalte există spații de birouri, spații destinate programelor de instruire a personalului implicat în activități specifice, o sală de conferințe dotată cu un sistem audio-video performant și săli de întâlniri. Soluția inovativă dezvoltată în cadrul proiectului amintit vine în sprijinul companiilor care, prin obiectul lor de activitate, sunt direct sau indirect implicate în interacțiunea cu diferite infrastructuri critice precum: utilități, sectoare strategice ale economiei (rețele de drumuri, căi ferate etc), sistemul financiar, sistemul naţional energetic, sistemul militar și cel sanitar.
Principalele servicii la care companiile pot avea acces sunt: închirierea spațiilor în cadrul centrului, acces la cubul de realitate virtuală cu imersie, acces la soluții IT moderne, organizarea de evenimente educaționale sau științifice, închirierea sălilor de instruire cu dotări moderne. De exemplu, se pot simula, în mediul de realitate virtuală, cum este influențată o construcție – de pildă un pod – de anumite fenomene exterioare, cum se comportă țevile în anumite condiții etc. Companiile vor avea mai multe beneficii utilizând acest centru: reducerea costurilor de manipulare sau pregătire specială a infrastructurilor critice, ca urmare a înlocuirii cu mediul de realitate virtuală, eliminarea costurilor de training, relaxarea condițiilor de securitate a muncii. Proiectul a început în 2014 și se va încheia la sfârșitul lunii decembrie a.c. Începând din primul trimestru al anului 2016, companiile care vor dori vor putea folosi centrul de la Strejnic. Proiectul este cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională și însumează o investiție de 34.363.785 de lei.