D. Constantin

La sfârşitul lunii trecute, în baza de date a Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Prahova erau înregistraţi 16.160 de agenţi economici având o activitate permanentă şi numărând, în total, 209.911 angajaţi. Dintre angajatorii amintiţi, 1.478 aveau peste 21 de salariaţi fiecare, marea majoritate a acestor firme fiind cu capital integral privat.
Pe de altă parte, în evidenţa ITM Prahova erau înregistrate, la sfârşitul trimestrului anterior, 658 de contracte colective de muncă la nivel de unitate, dintre care 26 au fost consemnate doar în cursul lunii trecute. În acest context, interesantă ni se pare şi evoluţia acestor contracte colective de muncă aflate în execuţie, în sensul că numărul lor a crescut de la 352 – în decembrie 2012 şi, respectiv, la 658 – la sfârşitul lunii martie 2015, deci s-a dublat, conform precizărilor purtătorului de cuvânt al ITM Prahova, Alina Notaru.
Revenind la activitatea din trimestrul precedent, important de subliniat ni se pare şi faptul că, în urma controalelor efectuate la diverşi agenţi economici sau instituţii, sancţiunile contravenţionale aplicate de către funcţionarii ITM Prahova au însumat 308.800 de lei. Printre abaterile mai des întâlnite figurează acceptarea la lucru a şase persoane fără încheierea, de către administratorii a cinci societăţi comerciale , a contractelor individuale de muncă. În consecinţă, potrivit reglementărilor Codului Muncii, patronii cu pricina au fost sancţionaţi contravenţional, în total, cu 60.000 de lei, dar nici angajaţii în cauză n-au rămas neamendaţi. Celelalte sancţiuni contravenţionale au fost aplicate din cauza neacordării drepturilor salariale pentru perioada lucrată sau a indemnizaţiilor aferente incapacităţii temporare de muncă, neachitării sporurilor pentru munca prestată în afara orelor de program sau ca urmare a activităţii desfăşurate pe timp de noapte.