D. Constantin

Din această lună, neemiterea bonului fiscal de către un agent economic atrage după sine suspendarea activităţii şi sigilarea unităţii, de către funcţionarii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Aceasta întrucât de la 1 Martie 2015 a intrat în vigoare procedura de sigilare a punctului de lucru al operatorului economic, în cazul în care inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală constată încălcarea următoarelor obligaţii legale: dotarea cu aparate de marcat electronice fiscale, achiziţionate doar de la distribuitori autorizaţi; utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale; emiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate, respectiv emiterea de bonuri cu o valoare care corespunde realităţii; întocmirea de documente justificative pentru sumele de bani introduse/extrase în/din sertarul casei de marcat.
Noile sancţiuni prevăzute de lege pentru încălcarea acestor obligaţii sunt amenda contravenţională cuprinsă între 10.000 de lei şi 15.000 de lei, precum şi suspendarea activităţii punctului de lucru respectiv, pentru o perioadă cuprinsă între 1 şi 3 luni. De asemenea, dacă la punctele de vânzare a mărfurilor sau de prestare a serviciilor există sume deţinute fără a putea fi justificate prin datele înscrise în documentele emise cu aparate de marcat electronice fiscale, în registrul special sau prin chitanţe fiscale, acestea se confiscă, în paralel cu aplicarea unei amenzi între 2.000 de lei şi 4.000 de lei.
La data suspendării activităţii, firma respectivă este sigilată de către echipa de control şi se afişează la loc vizibil un anunţ cu textul „Activitate suspendată de Antifraudă- ANAF pentru neemiterea bonurilor fiscale”. Este important de menţionat şi faptul că plângerea comerciantului nu mai suspendă, ca până acum, executarea sancţiunilor dispuse, iar ruperea sigiliului constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de până la un an. Într-un comunicat, se precizează că inspectorii antifraudă vor cotinua să verifice modul de respectare a obligaţiilor legale de utilizare a aparatelor de marcat electronice fiscale, în scopul îmbunătăţirii conformării fiscale voluntare şi al prevenirii evaziunii fiscale în domeniul livrărilor cu amănuntul şi al prestărilor de servicii.