D. Constantin

Din diverse motive, unii administratori decid suspendarea (întreruperea) temporară a activităţii societăţilor comerciale pe care le conduc. În cele mai multe cazuri, motivele constau în lipsa investiţiilor sau a comenzilor din partea potenţialilor beneficiari, pierderea de capital ca urmare a unui plan de afaceri nu tocmai inspirat. De la începutul anului şi până acum, în judeţul nostru
şi-au suspendat temporar activitatea 540 de societăţi comerciale, cu 267 mai puţin comparativ cu perioada similară a anului anterior. La nivel naţional, primele trei locuri la acest capitol sunt ocupate de Municipiul Bucureşti (cu 1.547 de firme suspendate), judeţul Constanţa (653 de firme) şi judeţul Bihor (560 de firme). Per total, de la începutul anului şi-au încetat temporar funcţionarea 12.287 de societăţi comerciale, faţă de 17.148 de firme în perioada corespunzătoare a anului trecut.
Potrivit reglementărilor în vigoare, suspendarea activităţii unei firme se poate face pe o perioadă cuprinsă între 3 luni şi trei ani. Pe durata menţionată, activitatea societăţii comerciale poate fi reluată în orice moment, nefiind aşadar necesară aşteptarea expirării termenului de trei ani. Însă, înainte de încetarea activităţii, administratorul firmei în cauză trebuie să îndeplinească o serie de formalităţi, cum ar fi prezentarea unor documente justificative şi plata unor taxe specifice la Oficiul Registrului Comerţului, precum şi la administraţia fiscală de care aparţine. La câteva zile după depunerea documentelor respective, judecătorul delegat de pe lângă Oficiul Registrului Comerţului va emite o încheiere de suspendare a activităţii firmei respective.
De asemenea, administratorul firmei trebuie să înştiinţeze şi Inspectoratul Teritorial de Muncă , prin prezentarea unui act adiţional referitor la încetarea contractelor individuale de muncă ale propriilor angajaţi, ca urmare a suspendării activităţii firmei. În sfârşit, pe durata suspendării activităţii, societatea comercială în cauză nu are voie să efectueze niciun fel de tranzacţie.