C. Dumitru

După împlinirea a 10 luni de la reducerea la 9 la sută a TVA la pâine, am reuşit să fiscalizăm în plus 225.000 tone de produse de panificaţie (pâine şi făină), iar 20 la sută din economia subterană din acest sector a fost scoasă la suprafaţă. Mai exact, evaziunea fiscală s-a diminuat până la un nivel de 40-45 la sută, faţă de 70 la sută, cât se înregistra înainte de reducerea TVA, respectiv circa 1 miliard de lei, a declarat, ieri, Aurel Popescu, preşedintele Patronatului român din industria de morărit şi panificaţie -ROMPAN. Acesta a adăugat că, după introducerea TVA la pâine de 9 la sută, preţurile la raft au scăzut, în medie, cu 12 la sută, iar consumatorii au avut pe piaţă o pâine mai sigură. “Bineînţeles, că nu este suficient. Cei care au învăţat să fure din TVA au găsit şi alte metode”.
ROMPAN, prima asociaţie profesională constituită după 1990, include peste 300 de societăţi comerciale afiliate, în cadrul cărora îşi desfăşoară activitatea aproximativ 80.000 de angajaţi. ROMPAN deţine, prin intermediul membrilor săi, o cotă de piaţă de 70 la sută în sectorul paste făinoase, 65 la sută la morărit, 55 la sută la biscuiţi şi 40 la sută în sectorul panificaţie.
Conform reprezentanţilor Ministerului Agriculturii, ţara noastră produce, anual, circa 1,8 milioane tone de pâine, iar un român consumă, în medie, 78 kilograme de pâine pe an, adică peste media europeană.