D. Constantin

Într-un număr de 15 judeţe – printre care figurează şi Prahova, din păcate – a crescut numărul societăţilor comerciale intrate în insolvenţă în primele şapte luni ale anului, comparativ cu perioada similară a anului anterior. Astfel, potrivit datelor Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Prahova, în intervalul ianuarie– iulie 2014, figurau în incapacitate de plată 630 de societăţi comerciale cu sediul în judeţul nostru, efectiv în creştere cu 39 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
La acest capitol, Prahova ocupă un nedorit loc III pe ţară, după municipiul Bucureşti (cu 2.421 de firme intrate în insolvenţă) şi judeţul Bihor (cu 1.029 de firme). Totuşi, în cea mai dificilă situaţie se regăseşte judeţul Alba, unde au solicitat intrarea în insolvenţă 320 de firme faţă de 182 în anul trecut, deci cu o rată de creştere de 75,82 la sută! La polul opus al clasamentului se regăsesc judeţele Călăraşi (cu doar 60 de firme aflate în incapacitate de plată), Neamţ (93 de firme) şi Giurgiu (101 firme). Per total, în perioada ianuarie – iulie 2014, au declarat intrarea în insolvenţă 15.124 de societăţi comerciale, efectiv în scădere cu peste 13 la sută comparativ cu perioada corespunzătoare a anului precedent.
Asemenea anilor trecuţi, cele mai multe societăţi comerciale care au întâmpinat dificultăţi financiare se regăsesc în domeniul comerţului cu ridicata şi cu amănuntul, în sectorul construcţiilor industriale şi civile, precum şi în industria prelucrătoare. După cum se cunoaşte, intrarea în insolvenţă reprezintă… anticamera falimentului, situaţie care poate fi evitată doar dacă firma respectivă are şansa beneficierii de un aflux de capital.