Dumitru Constantin

Începând din 2003 (când a avut acces la Programul “Sapard”) şi până anul trecut, agricultura din România a beneficiat de 15 miliarde de euro din partea Uniunii Europene, inclusiv fonduri de preaderare, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Acesta a reamintit faptul că, anul trecut, a fost pentru prima dată după 20 de ani când balanţa comercială a ţării cu produse agricole a fost pozitivă, adică exporturile au depăşit semnificativ importurile.
În acest an, pentru realizarea investiţiilor din agricultură, România ar trebui să absoarbă subvenţii europene în valoare de 2,9 miliarde de euro, cu circa 200 milioane de euro în plus faţă de anul precedent. “Din această primăvară, fermierii mici şi mijlocii vor avea la dispoziţie proiecte-tip pentru demararea unor afaceri, care pot fi descărcate de pe site-ul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Prima sesiune de primire a unor asemenea proiecte, aferente Programului de finanţare 2014 – 2020, în care vom avea la dispoziţie subvenţii în valoare de 8 miliarde de euro, va fi lansată chiar în a doua decadă a lunii mai”, a adăugat ministrul Agriculturii.
În ceea ce priveşte structura exploataţiilor agricole, aceasta este cu totul inferioară celei existente în ţările comunitare dezvoltate.”Dintre cele 1,05 milioane de ferme care depun, an de an, cereri pentru încasarea subvenţiei pe suprafaţă, aproximativ 11.000 de societăţi agricole primesc aproape jumătate din fondurile europene, pentru că sunt exploataţii foarte mari. Pe de altă parte, există peste 700.000 de fermieri care, deşi au între 1 şi 5 hectare de pământ, deţin, în total, aproape 40 la sută din suprafaţa agricolă a ţării. Cu alte cuvinte, clasa de mijloc – cea care susţine orice economie sănătoasă – nu prea există în România”, a concluzionat ministrul Agriculturii.