După numai o săptămână de la lansarea oficială a Programului “Rabla 2014” (n.n. – 7 aprilie), în sistemul informatic al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) şi-au făcut deja rezervări 1.461 de persoane fizice domiciliate în diverse judeţe ale ţării, inclusiv în Prahova. Potrivit reprezentanţilor amintitei instituţii, dintre înscrierile menţionate, 1.421 au fost deja verificate şi validate de către Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), instituţie din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor, trei rezervări se aflau în curs de verificare, iar alte 38 au fost, din păcate, invalidate, din cauza datelor eronate sau completate greşit.
Aşadar, conform centralizării din data de 15 aprilie 2014, în sistemul informatic al AFM mai erau disponibile 15.538 de tichete auto valorice, dintr-un total de 17.000 de tichete destinate exclusiv persoanelor fizice din România interesate să-şi schimbe maşinile mai vechi de opt ani, cu altele noi, prin Programul “Rabla 2014”.
Schimbul de informaţii dintre reprezentanţii AFM şi cei ai DRPCIV se realizează de două ori pe zi, la orele 9.00 şi 16.00, astfel încât persoanele fizice interesate să aibă suficient timp pentru a-şi realiza operaţiunile de casare a rablelor la oricare dintre centrele REMAT autorizate de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, să le radieze din evidenţele Poliţiei şi, ulterior, să semneze contractul de vânzare-cumpărare a noilor autoturisme cu dealerii auto desemnaţi de AFM.
“Îmi doresc un program corect şi transparent. Atât noi, autorităţile, cât şi beneficiarii programului Rabla, trebuie să putem şti, la orice oră, care este numărul tichetelor auto valorice disponibile. Tocmai de aceea, am decis ca aceste informaţii să fie la dispoziţia tuturor celor interesaţi, în timp real, pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu”, a declarat presei Attila Korodi, ministrul Mediului.
D. CONSTANTIN