Pentru creşterea competitivităţii producătorilor de vin – prin adaptarea calităţii vinului la cerinţele consumatorilor interni şi, mai ales, externi – la nivelul judeţului Prahova au fost aprobate spre finanţare comunitară, anul trecut, 25 de proiecte de restructurare/reconversie a viţei de vie. Aceasta înseamnă, în total, o suprafaţă de 1.446 hectare de viţă de vie.
Potrivit legii, în programul naţional de restructurare/reconversie a viţei de vie (adică de înlocuire a plantaţiilor vechi cu altele noi, incluzând exclusiv soiuri nobile) se pot înscrie nu doar fermele mari de profil, ci şi producătorii individuali, ceea ce se şi întâmplă în judeţul nostru. Majoritatea podgorenilor care au decis să-şi reînnoiască plantaţiile sunt din localităţile Urlaţi, Valea Călugărească şi Ceptura. “Pentru efectuarea unor asemenea lucrări, proprietarii plantaţiilor viticole beneficiază de o subvenţie comunitară în valoare de până la 75 la sută din cuantumul costurilor aferente, respectiv circa 16.000 de euro/hectar. Restul fondurilor aferente acestei investiţii sunt suportate de către beneficiar. Subvenţiile nu se acordă decât pentru plantaţiile viticole având o suprafaţă de minimum 5.000 mp”, ne-a declarat Marian Marcu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Agricole Prahova. La fel ca şi în alte cazuri, pentru solicitarea subvenţiei, cei interesaţi trebuie să întocmească un proiect, care să includă cartarea terenului, lucrările pe care urmează să le execute, soiurile de viţă de vie nobilă pe care doresc să le planteze, care trebuie să se preteze zonei respective etc., precum şi un memoriu justificativ. Dosarul cu pricina se depune pentru avizare la Direcţia Agricolă, după care acesta ajunge la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Sucursala Prahova pentru a fi aprobat în vederea finanţării. De reţinut şi faptul că subvenţiile nu se acordă dintr-odată, ci eşalonat, după finalizarea anumitor lucrări şi recepţionarea acestora, cum ar fi: defrişarea vechii plantaţii viticole, pregătirea terenului, plantarea noilor soiuri de viţă de vie nobilă, instalarea sau, după caz, înlocuirea stâlpilor de susţinere a plantaţiei. Potrivit legii, timp de 10 ani proprietarul viţei de vie reînnoite nu are voie să facă nicio modificare în plantaţia respectivă, altfel APIA îl obligă să restituie subvenţia.
Programul naţional de restructurare/reconversie a viţei de vie este ciclic, un ciclu derulându-se pe mai mulţi ani. În momentul de faţă, Uniunea Europeană lucrează la redactarea metodologiei de acordare a subvenţiei pentru perioada 2014- 2018. La sfârşitul anului precedent, judeţul Prahova dispunea de 8.115 hectare de plantaţii viticole, dintre care 7.500 de hectare erau ocupate cu viţă de vie nobilă, iar diferenţa o reprezintă plantaţiile hibride, care se regăsesc în gospodăriile populaţiei. Pentru investiţiile privind înnoirea plantaţiilor viticole, ţara noastră a beneficiat din partea Uniunii Europene de fonduri nerambursabile de peste 210 milioane de euro, în ultimii patru ani.
D. CONSTANTIN