Pentru a-şi încasa renta viageră agricolă aferentă anului precedent, beneficiarii au obligaţia de a se prezenta, în perioada 1 Martie – 31 august 2014, la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) în scopul vizării carnetelor de rentier. Aceştia se pot prezenta personal sau prin mandatar, curator sau tutore, după caz, în baza unei procuri autentice, curatelă sau hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă. Persoanele care nu se prezintă pentru vizarea carnetelor riscă să-şi piardă renta viageră agricolă pe anul în curs.
În judeţul Prahova există aproximativ 1.600 de posesori de carnete de rentier agricol. În afara carnetului respectiv, rentierii trebuie să mai prezinte următoarele documente: contractul de arendare; actul de identitate (în original); decizia de la comisia de expertiză medicală actualizată, pentru gradele de invaliditate I şi II (dacă decizia nu prevede că dosarul este nerevizuibil), în original şi copie.
Aşa cum am mai scris, renta viageră agricolă reprezintă suma de bani plătită celui care înstrăinează (vinde) sau arendează terenurile agricole extravilane aflate în proprietatea sa, ori a încheiat un contract cu un investitor. Cuantumul rentei viagere agricole reprezintă echivalentul în lei al sumei de 100 de euro/an pentru fiecare hectar de teren extravilan înstrăinat şi pentru care a fost încheiat un contract cu un investitor, respectiv echivalentul în lei al sumei de 50 de euro/an pentru fiecare hectar de teren extravilan arendat. În cazul suprafeţelor mai mici de un hectar, suma cuvenită rentierului va fi proporţională cu suprafaţa de teren înstrăinată sau arendată. Renta viageră agricolă se plăteşte într-o singură tranşă anuală. De asemenea, o astfel de plată încetează în momentul decesului rentierului. Într-un asemenea caz, renta datorată defunctului pentru anul trecut poate fi încasată de către moştenitorii săi, doar dacă, până la 31 august 2014, aceştia vor depune, la oricare centru judeţean al APIA, următoarele documente: carnetul de rentier al decedatului (obligatoriu), certificatul de deces (în original şi copie), actul de succesiune (certificat de moştenitor sau certificat de calitate de moştenitor, certificat de legatar, hotărâre judecătorească de succesiune investită cu formula „definitivă şi irevocabilă” (în original şi copie), cartea de identitate a moştenitorului (în original şi copie), împuternicire/declaraţie notarială din care să rezulte acordul celorlalţi moştenitori privind solicitarea şi încasarea rentei viagere agricole cuvenită rentierului (în original), precum şi un extras de cont pe numele solicitantului.
D. CONSTANTIN