În cursul anului trecut, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a primit 9.499 de dosare de cereri de finanţare nerambursabilă pentru demararea unor proiecte de investiţii aferente Măsurii 312 („Diversificarea activităţilor nonagricole şi crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi). Suma totală a subvenţiilor europene solicitată de autorii proiectelor amintite a fost de 1.317.172.809 euro. Având în vedere cererea foarte mare de fonduri europene, care a depăşit valoarea totală alocată acestei măsuri, respectiv de 449.740.840 de euro, conducerea APDRP a aplicat criteriile de selecţie în funcţie de punctajul obţinut de către fiecare proiect, prioritate având, fireşte, proiectele cu cel mai mare punctaj.
Potrivit reprezentanţilor APDRP, până la începutul lunii în curs, au fost selectate pentru finanţare 3.498 de proiecte, valoarea fondurilor europene nerambursabile aferente acestora fiind de 423.295.221 euro. Pe de altă parte, au fost încheiate contracte de finanţare în cazul a 2.698 de proiecte, subvenţiile comunitare acordate pentru aceste contracte având o valoare totală de 33.273.573 euro. De asemenea, pentru proiectele de investiţii contractate în urma transmiterii de către titularii acestora a cererilor de plată, APDRP a transmis, deja, în conturile bancare ale acestora suma totală de 235.414.391 euro.
Potrivit legii, proiectele de investiţii incluse în cadrul Măsurii 312 au drept principale obiective crearea de microîntreprinderi în sectorul nonagricol din spaţiul rural, precum şi dezvoltarea celor existente; încurajarea activităţilor meşteşugăreşti şi a altor îndeletniciri tradiţionale; reducerea gradului de dependenţă faţă de sectorul agricol. Toate aceste măsuri se circumscriu, cum lesne se poate deduce, îmbunătăţirii calităţii vieţii în mediul rural, precum şi diversificării economiei rurale.
C. DUMITRU