Afacerile – principalul motiv al venirii turiștilor în România

În trimestrul I al anului curent, turiştii nerezidenți sosiți în România au cheltuit în medie 2960 lei/persoană, iar principalul motiv al sejurului petrecut de aceștia în țara noastră l‐au reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferințe, cursuri, târguri şi expoziții. Cel de-al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenți în România l‐au reprezentat călătoriile în scop particular (35,3% din numărul total de turişti), dintre acestea evidențiindu‐se călătoriile pentru vacanțe (59,5%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanțe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activități.

Zeci de miliarde de lei – finanțări ale băncilor către stat

Potrivit unui comunicat al Băncii Naționale a României (BNR), finanţările acordate statului de către instituțiile bancare se ridicau la aproximativ 86 miliarde de lei în primele patru luni ale acestui an, ceea ce înseamnă 29% din totalul creditului intern, care a ajuns la 296 miliarde de lei.
De asemenea, în ultimele 12 luni, stocul finanţărilor acordate populaţiei şi companiilor s-au contractat cu 8 miliarde de lei. Deteriorarea stocului de credite a fost accentuată şi de procesul de curăţare a bilanţurilor de credite neperformante, început în vara anului trecut. Și soldul creditului acordat în valută de bănci companiilor s-a diminuat cu 12% în aprilie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 114 miliarde de lei, în timp ce împrumuturile în lei către companii au crescut cu 1%, la 53 miliarde de lei.

A scăzut cifra de afaceri din comerțul cu ridicata

În luna aprilie a.c., cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a scăzut faţă de luna precedentă atât ca serie brută – cu 8,1%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate – cu 2,7%.
Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata ( tot cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a scăzut ca serie brută cu 0,3% şi a crescut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,1%.