După decizia Comisiei Europene, în urmă cu patru luni, de deblocare a fondurilor POSDRU, Autoritatea de Management, din subordinea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, a atras sume mai mari decât toţi banii rambursaţi în perioada 2007 – 2012, respectiv o creştere a ratei absorbţiei de la 5,51 la sută – în aprilie 2012, la 16,27 la sută – la 1 Iunie 2013. Per total, suma încasată de România prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) se ridică la 566 milioane de euro, conform reprezentanţilor Ministerului Muncii.
Numai în perioada martie – aprilie 2013, de exemplu, au fost verificate şi onorate la plată peste 1.000 de cereri, în valoare totală de 400 milioane de lei, ceea ce înseamnă rambursarea la zi a cheltuielilor către beneficiarii îndreptăţiţi. „Acest lucru a fost posibil ca urmare a remedierii deficienţelor de sistem care au condus la pre-suspendarea Programului POSDRU, în perioada august 2012 – ianuarie 2013. În momentul de faţă, cereri de rambursare în valoare de 127 milioane de lei sunt trimise spre verificare la Ministerul Finanţelor Publice, după care cele declarate valide vor fi transmise Comisiei Europene pentru admiterea la plată”, afirmă reprezentanţii Ministerului Muncii.
Ca element de noutate, Autoritatea de Management oferă acum posibilitatea beneficiarilor ca, timp de două săptămâni, să studieze în detaliu „Ghidul Solicitantului” şi să pregătească documentaţia necesară pentru aplicaţia electronică ACTIONWEB, care va fi funcţională în perioada 17 iunie 2013, orele 10.00 – 1 iulie 2013, orele 16.00. În plus, procedurile vor fi simplificate, iar termenele de plată către beneficiari – reduse, ceea ce va conduce la micşorarea numărului de documente supuse verificării, concomitent cu scurtarea timpului între momentul plăţii facturilor şi cel în care se trimit cererile de rambursare a banilor către Comisia Europeană.
C. DUMITRU