De la 1 februarie 2013, au intrat in vigoare noi prevederi ale Codului Fiscal, care contin o serie de schimbari in materie de taxe si impozite datorate de catre contribuabili persoane fizice sau juridice, iar in randurile de fata le redam, in sinteza, pe cele mai importante dintre acestea.
• Impozit pe venit, in loc de impozit pe profit. Toate firmele care realizeaza venituri sub 65.000 de euro, indiferent de numarul de salariati, nu vor mai plati, ca pana acum, impozit pe profit de 16 la suta, ci vor fi obligate sa aplice regimul fiscal al microintreprinderilor, care inseamna plata unui impozit de 3 la suta pe veniturile realizate. Plafonul de 65.000 de euro se calculeaza din insumarea veniturilor din orice sursa din care se scad veniturile aferente costurilor stocurilor produse, serviciilor in curs de executie, din productia de imobilizari corporale si necorporale, din subventii de exploatare, din provizioane, din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil, din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel de la inchiderea exercitiului financiar in anul trecut, respectiv de 4,4287 lei/euro. De retinut si faptul ca, daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 65.000 de euro, aceasta va plati, incepand cu trimestrul in care a depasit plafonul, impozit pe profit, luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal.
• Aplicarea sistemului TVA la incasare a facturii. Din aceasta luna, sistemul TVA la incasare va fi aplicat, in mod obligatoriu, de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care au sediul in Romania si a caror cifra de afaceri in anul calendaristic anterior nu depaseste 2.250.000 de lei. Cifra de afaceri utilizata pentru calculul acestui plafon este compusa din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii taxabile, a prestarilor de servicii scutite cu drept de deducere, a operatiunilor rezultate din activitati pentru care locul livrarii/prestarii se considera a fi in strainatate. Cifra de afaceri utilizata pentru calculul plafonului include si avansurile facturate pentru livrari partiale/totale de bunuri si/sau servicii.
• Obligatii ale operatorilor intracomunitari. Persoanele impozabile inregistrate in Registrul operatorilor intracomunitari care inregistreaza modificari privind lista administratorilor sau asociatilor (in cazul persoanelor impozabile altele decat societatile pe actiuni) trebuie sa depuna la organul fiscal competent, in termen de 30 de zile, cazierul judiciar al noilor administratori sau asociati care detin minimum 5 la suta din capitalul social al societatii. Nerespectarea acestei obligatii poate conduce la radierea din oficiu din Registrul operatorilor intracomunitari.
• Impozit pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti.
Intre noile prevederi ale Codului Fiscal figureaza si aceea a introducerii unei cote de impozit cu retinere la sursa de 50 la suta aplicabila in cazul veniturilor obtinute din Romania de nerezidenti din dividende, servicii, dobanzi, redevente, comisioane, din profesii independente desfasurate in Romania, platite intr-un stat cu care Romania nu are incheiat un instrument juridic in baza caruia sa se realizeze schimbul de informatii. Se extinde sfera de aplicare a impozitului pe veniturile obtinute din Romania de nerezindenti si asupra veniturilor din servicii (de orice natura, exclusiv servicii de transport international) prestate in afara Romaniei. Pentru aplicarea prevederilor conventiilor de evitare a dublei impuneri, este necesara detinerea unui certificat de rezidenta fiscala pentru toti furnizorii nerezidenti de servicii, indiferent unde sunt prestate serviciile.
C. DUMITRU